Jihlava: Cyklostezka R 08 nabírá zpoždění

15.06.2019 20:06

Zhotovitel nedodržel termín. Stavba má být dokončena nejpozději do konce srpna.

Jihlava: Cyklostezka R 08 nabírá zpoždění
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Cyklostezka R08, která má propojit Jihlavu s Pávovem, nabere tříměsíční zpoždění. Zhotovitel, který měl stezku za 60 milionů korun dokončit do 31. května, termín nedodržel a město se s ním nyní snaží dohodnout, aby stavbu dokončil alespoň do konce srpna.

Problémy provázely stavbu od samého začátku, kdy se stavební činnost naplno na místo v červnu rozběhla až od října. Na jaře pak došlo k dalšímu zpoždění na přeložkách inženýrských sítí a poté začal zhotovitel napadat kvalitu projektové dokumentace. Nyní staviteli za nedodržení termínu běží sankce 0,2 procenta z celkové ceny denně, což představuje do konce srpna možnou pokutu až 12 milionů korun.

„Po dlouhém jednání rada města schválila prodloužení termínu dokončení u některých stavebních objektů do konce srpna, ale zhotovitel tento dodatek odmítl podepsat. Stavebník na stavbě chce pokračovat, ale my bohužel musíme uplatnit smluvní pokutu a zároveň se postarat o to, abychom neohrozili čerpání dotace 54 milionů korun. Musíme zároveň postupovat citlivě také proto, abychom neohrozili solventnost dodavatelské firmy vůči subdodavatelům, kterými jsou z velké části místní podnikatelé,“ přiblížil aktuální situaci náměstek primátorky pro rozvoj města Petr Laštovička.

Město podle něj nyní podniká všechny zákonné kroky k tomu, aby se podařilo najít cestu, jak stavbu nejpozději do konce srpna dokončit a vyhnout se odstoupení od smlouvy a soudnímu sporu.

Cyklostezka usnadní dopravu na kolech především pracujícím v průmyslové zóně, využití najde nepochybně ale i jako spojnice do oblíbených míst trávení volného času.

Cyklisté budou moci na novou stezku najet v ulici 5. května, dál povede podél železniční tratě na Havlíčkův Brod, pod Sokolovskou ulicí a přes Pávovskou ulici až do Pávova. Součástí stavby je také tzv. tubosider, tedy podjezd, který vede pod Sokolovskou ulicí, a 78 metrů dlouhá lávka, která cyklostezku navede na Pávovský most.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…