Jihlava: Housing First šetří finance ze státního rozpočtu

12.08.2020 18:19

V souvislosti s projektem Bydlení především: Testování konceptu Housing First v Jihlavě se nejčastěji hovoří o programu zabydlování, díky kterému se podařilo ukončit bytovou nouzi 12 domácností.

Jihlava: Housing First šetří finance ze státního rozpočtu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Druhou, ale neméně důležitou aktivitou projektu, je poskytování poradenství jednotlivcům či rodinám s dětmi, které žijí dlouhodobě v nestandardním, technicky nebo hygienicky nevyhovujícím bydlení nebo se ocitnou ze dne na den „na ulici“.

„Musíme si uvědomit, že pokud dojde k náhlé ztrátě bydlení, nemají rodiče s dětmi příliš mnoho možností, jak situaci kvalitně řešit. Zpravidla jim doporučujeme, aby se do doby, než se jim podaří nalézt vhodné krátkodobé nebo dlouhodobé bydlení (např. v domě na půl cesty, azylovém domě, na ubytovně, bytě pro osoby v nepříznivé životní nebo sociální situaci či standardním nájemním bydlení), nastěhovali ke svým příbuzným. Poté začínáme ve spolupráci s rodinou a poskytovateli sociálních služeb situaci intenzivně řešit“, sdílí zkušenosti s řešením bytové nouze u rodin s dětmi vedoucí odboru sociálních věcí jihlavského magistrátu Ing. Labuda a doplňuje: „Problém nastává u rodin s více dětmi nebo rodin bez zázemí. Z logiky věci vyplývá, že není možné, aby rodiče s dětmi žili na ulici – neměli kde spát, ani co jíst. Proto v takových případech rodičům referenti odboru sociálních věcí doporučují, aby děti na svou žádost, dokud se situace nevyřeší, umístili do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Zde mohou děti zůstat nejdéle 6 měsíců, během nichž je nezbytné, aby si rodiče nalezli vhodné bydlení a mohli si vzít děti zpět do své péče.“

Díky aktivnímu přístupu rodičů a kvalitní spolupráci referentů odboru sociálních věcí Magistrátu města Jihlavy, sociálních pracovníků projektu Housing First, Úřadu práce – oddělení hmotné nouze, Nadace Terezy Maxové dětem a vstřícnosti soukromých majitelů bytů, se podařilo zajistit stabilní bydlení dalším 4 rodinám se 14 nezletilými dětmi, které se dlouhodobě potýkaly se závažnou bytovou nouzí. „Je důležité říci, že nalezení vhodného bydlení a předejití umístění dětí mimo rodinu, je aktivitou, která nejenže snižuje riziko vzniku a rozvoje traumatu u dětí, ale také šetří nemalé finanční prostředky ze státního rozpočtu. Pokud by došlo k umístění těchto 14 dětí do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, byly by náklady na tyto děti v zařízení matematicky vzato 320.000 Kč měsíčně,“ dodává vedoucí odboru sociálních věcí.

Pracovníci projektu Bydlení především: Testování konceptu Housing First v Jihlavě poskytli jednorázové nebo krátkodobé intenzivní poradenství 38 osobám v bytové nouzi.

Občané, kteří se ocitli v bytové nouzi, se mohou pro poskytnutí informací o možnostech řešení jejich bytové situace obracet také na jednotné kontaktní místo pro bydlení zřízené při majetkovém odboru Magistrátu města Jihlavy, Mgr. Michaela Vodová, Čajkovského 593/7, Jihlava. Tel: +420 735 196 724.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…