Jihlava: Opravu kříže na Větrníku definitivně ukončilo žehnání

23.05.2013 14:18

Žehnáním kříže Jihlava uzavřela rekonstrukci tzv. Merfortova kříže na vrchu Větrník. "Oprava kříže je svým rozsahem i rozpočtem jen menší akcí, ale právě tyto maličkosti dodávají městu ráz, atmosféru, zpříjemňují a zkrášlují veřejný prostor.

Jihlava: Opravu kříže na Větrníku definitivně ukončilo žehnání
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Věřme, že se společnost posouvá, a že kříž už nebude muset vzdorovat vandalismu jako v minulosti," uvedl primátor Jaroslav Vymazal. K asi třem desítkám přítomných promluvil farář Petr Ivan Božik z římskokatolické farnosti u kostela svatého Jakuba, v motlitbě se přimluvil za rozvoj města a příjemný život v něm. Na místo dorazil také restauratér Otokar Marcin ml.

Merfortův kříž na vrch Větrník vrátila jihlavská radnice v loňském roce, jde o repliku kříže z roku 1866. Na někdejším popravčím kopci jej nechala postavit rodina Johanna Merforta vlastnící hospodářství v místech někdejší kotelny v ulici U Dvora. V padesátých letech minulého století se originál ztratil, později ho nahradil kamenný kříž, který ale zničili vandalové.

Více zde: http://bit.ly/19tdCFX

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…