Jihlava: Opravy bývalého azylového domu odkryly více než stoletou malbu

30.10.2022 14:56 | Tisková zpráva

Nalezená nástropní malba je jedním z příkladů vnitřní výzdoby měšťanských domů z konce 19. století. Památkáři ji chtějí zachovat a restaurovat.

Jihlava: Opravy bývalého azylového domu odkryly více než stoletou malbu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Bývalý azylový dům v ulici Čajkovského prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Středisko křesťanské pomoci Jihlava (SKP - ZDE) tam chce od příštího roku zřídit nízkoprahové denní centrum a noclehárnu. V přízemí domu jsou vybourané podlahy až na hlínu a dělají se nové s odvětráním. „Otloukli jsme také veškeré omítky. Původně jsme s tím nepočítali, ale drolily se doslova pod rukama. Všude byly přizdívky a asfaltové nátěry. Bylo tedy potřeba to celé odstranit,“ popsal situaci Matěj Novák z firmy EKOS Brtnice, která dům opravuje.

Při rozsáhlé rekonstrukci objevili stavebníci ve druhém patře historickou nástropní malbu, která je překryta několika vrstvami vápenných a hlinkových nátěrů. „Ale i tak je nejzachovalejší ze všech nalezených maleb v tomto domě. Doporučili jsme ji proto restaurovat do původní podoby,“ uvedla vedoucí oddělení památkové péče jihlavského magistrátu Dana Závodská.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Nalezené nástropní malby spadají svým stylem do konce 19. století a jsou jedním z příkladů, jak v té době vypadala vnitřní výzdoba. Kromě malby odkryla rekonstrukce také původní dřevěné stropy. „I ty chceme zachovat, ale určitě ne pohledově. Budou součástí stropní konstrukce. Opatříme je nátěry proti škůdcům a poškozené části vyměníme a zpevníme,“ doplnila Dana Závodská.

Dům v ulici Čajkovského je pozdně klasicistní novostavbou vybudovanou podle plánů Eduarda Rathouského z roku 1846 na místě staršího domu. V roce 1910 byl dům opatřen secesní fasádou podle návrhu jihlavského stavitele Vinzenze Zeizingera. Ta byla odstraněna při rekonstrukci v roce 1966, během které došlo i k dílčí úpravě dispozic.

Nízkoprahové denní centrum a noclehárna nabídnou lidem bez domova zázemí k zajištění základních životních potřeb. „Budou u nás moci přespat, umýt se, najíst se nebo si jen odpočinout. Naši pracovníci jim zároveň pomohou například s vyřizováním dokladů, s komunikací s úřadem práce, při návštěvě lékaře nebo při kontaktu s rodinou. Ke všem budeme přistupovat individuálně, podle jejich potřeb,“ uvedl ředitel SKP Jihlava David Chlupáček.

Nové centrum v ulici Čajkovského bude nabízet klientům služby pouze ambulantně, na rozdíl od azylového domu v ulici Mlýnská, který funguje jako pobytová sociální služba s dlouhodobým ubytováním. „Služba nízkoprahového denního centra bude poskytována zdarma. Přenocování pak bude zpoplatněno,“ dodal David Chlupáček.

První klienty by mohlo nové centrum přivítat na přelomu let 2023/2024. Náklady na jeho vybudování jsou vyčísleny na 24, 3 milionu korun s DPH a pokryje je mimo jiné dotace z prostředků programu IROP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…