Jihlava: Parkování čekají od května změny

07.03.2023 10:46 | Tisková zpráva

Jihlava připravuje nový systém parkování. Jeho spuštění v centru města a přilehlých oblastech, které zahrnují asi osm tisíc obyvatel a 3700 parkovacích míst, je plánováno už na letošní květen.

Jihlava: Parkování čekají od května změny
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava


Statutární město Jihlava připravuje nový systém parkování. Od května 2023 bude spuštěn v centru města a přilehlých oblastech, v dalších měsících a letech bude postupně rozšiřován i do dalších částí Jihlavy.

Důvodem změn je neustále se zvyšující počet aut. Každý rok je ve městě nově zaregistrováno téměř 700 osobních vozů. Na každých 1000 obyvatel tak bylo k 31. prosinci 2022 už 531 aut. Před šesti lety to přitom bylo o 84 méně.

Ve městě není k dispozici dostatek parkovacích ploch ve veřejných prostorách, ani není v sílách města každoročně vystavět 700 nových parkovacích míst. „Potřeba by na ně byla plocha stejně velká jako polovina Masarykova náměstí a stálo by to nejméně sto milionů korun,“ uvedl radní David Beke.

Pro stávající parkovací stání ve veřejném prostoru je třeba zavést pravidla, upřednostnit na nich místní obyvatele a podnikatele a umožnit parkování i ostatním návštěvníkům – po úhradě krátkodobých parkovacích oprávnění.

Z financí, které město získá při provozu nového systému parkování, budou hrazeny projekty a investice, které zlepší dopravu ve městě.

Co hlavního se změní se zavedením nového systému? Co se změní rezidentům a abonentům? Odpovědi na vaše otázky najdete na aktualizovaném webu www.jihlava.cz/parkovani.

Harmonogram

Od května 2023 bude nový systém parkování spuštěn v oblastech 01 centrum, 02 Tyršova, 03 Havlíčkova jih, 32 Křižíkova a 52 U Pivovaru, tedy v centru města a jeho okolí na sever k Fritzově ulici, na východ k parku Malý Heulos, na jih k Hradební ulici a na západ ke Štefánikovu náměstí a ulici 17. listopadu.

Později během roku 2023 přibydou oblasti 04 U Městského nádraží a 05 Úvoz severněji od centra k městskému nádraží a Okružní ulici.

Na rok 2024 připravujeme rozšíření systému parkování směrem k nemocnici a do sídlišť Evžena Rošického, U Hřbitova a Telečská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…