Jihlava: Protihluková stěna a sjezd v Pávově už slouží motoristům

10.12.2021 6:32 | Tisková zpráva

Původní stometrovou protihlukovou stěnu u hlavního tahu k dálnici D1 mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem nahradila přes kilometr dlouhá zcela nová a vyšší stěna. Motoristům zároveň slouží i nový sjezd a nájezd do Pávova. V příštím roce se bude dálniční přivaděč opravovat.

Jihlava: Protihluková stěna a sjezd v Pávově už slouží motoristům
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Původní stěna už nesplňovala potřebné limity. Pro větší pohodlí obyvatel Pávova proto město společně s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR investovaly dohromady 52 milionů korun na demolici staré a stavbu nové protihlukové stěny – město se podílelo částkou přesahující 17,5 milionu korun. 

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

"Stěna i silnice jsou od 16. listopadu 2021 v předčasném užívání. Stěna je dlouhá 1054 metrů a vysoká místy až sedm metrů. Její nejnižší část dosahuje 4,5 a nejvyšší 6,9 metru. Životnost bude mít minimálně 30 let," popsal stavbu Petr Ryška, náměstek primátorky Jihlavy odpovědný za investice.

"V příštím roce musí být ještě odstraněna odvodňovací armatura vysokotlakého plynovodu a následně bude stavba převáděna do zkušebního provozu. Dojde ještě k měření hluku z dopravy a poté bude stavba kolaudována," upřesnil Ryška.

Součástí stavby byl obnovený sjezd do Pávova, resp. mimoúrovňová křižovatka na 162. kilometru silnice I/38, jejíž stavba vyšla z celkové částky na 5,7 milionů korun. Kromě kompletní úpravy povrchu vozovky a nového značení se sjezd také rozšířil na 9,2 metru. Nicméně využívat křižovatku, která bude sloužit zejména k odlehčení dopravy v době dopravní špičky, je umožněno pouze vozidlům do 3,5 tuny.

V příštím roce je plánovaná oprava 5,6 kilometrů vozovky silnice I/38 a jejího příslušenství mezi dálnicí D1 a Jihlavou. Aktuálně je Ředitelství silnic a dálnic v závěrečné fázi veřejného výběrového řízení na zhotovitele. Obdrželo celkem 8 nabídek a probíhá jejich vyhodnocování s ohledem na kritéria stanovená zadávací dokumentací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…