Jihlava: V zimě nejlépe funguje údržba chodníků při spolupráci s obyvateli

14.01.2019 11:32

Pro SMJ jsou při kalamitě mimo silnic prioritou chodníky frekventované nebo schody a zastávky MHD.

Jihlava: V zimě nejlépe funguje údržba chodníků při spolupráci s obyvateli
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Letošní sněhové závěje ocení zejména děti a lyžaři. Je přínosem i pro životní prostředí, jelikož zmírňuje současné sucho. Kdo se však při husté bílé pokrývce nezastaví, jsou pracovníci správy údržby komunikací, v Jihlavě je zajišťuje městská společnost Služby města Jihlavy. O údržbě silnic a chodníků při letošní kalamitě hovořili jihlavští radní s jednatelem SMJ Josefem Ederem.

„Pracovníci SMJ nejsou schopni postarat se při kalamitě o všechny chodníky, a to zvlášť o víkendu, kdy není k dispozici dostatek lidí, a přesčasy se mohou nařizovat jen do určité míry. Pro chod města jsou prioritní silniční komunikace 1. – 3. pořadí a chodníky bohužel následují až po silnicích,“ uvedl při zahájení setkání Josef Eder.

Sůl a písek versus drť

Chodníky se udržují dle platného plánu zimní údržby. Jako první se pracovníci zaměřují na zastávky MHD, přechody pro chodce, schody a příkré komunikace. Chodníky však není povoleno solit a pro posyp není vhodný ani písek, jelikož je při jarním blokovém čištění kvůli němu značně zvýšená prašnost.

„Způsob údržby v zimě upravuje prováděcí vyhláška č. 104/1997 Sb. k zákonu o pozemních komunikacích, která zakazuje používat sůl, a to kvůli ochraně životního prostředí a inženýrských sítí, které ve většině případů vedou pod chodníky. Sůl tyto sítě poškozuje a také negativně působí na zeleň, do které je většina chodníků spádována,“ přiblížil jednatel SMJ.

V případě náledí se proto používá drť. „Drť ale na náledí nefunguje zcela efektivně, je složená z větších kusů, které se nedostanou do spárů. Navíc je těžká a při tání se dostane pod led, který když znovu zamrzne, opět klouže,“ přiblížil Josef Eder.

Příští rok se bude údržba řešit jinak

Plány zimní údržby každoročně tvoří městský odbor dopravy. Ten má v gesci náměstek primátorky Petr Laštovička, který hodlá údržbu komunikací pro příští zimu zkvalitnit.

„V první řadě bychom si měli uvědomit, že když sněží, tak se musí se ztíženými podmínkami počítat. Tentokrát na prudké výkyvy počasí doplatili zejména chodci. Nový plán zimní údržby se samozřejmě zaměří na efektivitu opatření tras pro pěší při kalamitním stavu a poté předložíme radě města a zastupitelstvu i různé varianty na zvýšení finanční podpory pro zimní údržbu. Je ale na nich, aby rozhodli, jestli má cenu dávat peníze na pouhé zmírnění krátkodobého nekomfortu, který se navíc neopakuje každou zimu, nebo do něčeho jiného,“ vyjádřil se Petr Laštovička.

„Při tvorbě plánu jsem se zavázal s odborem dopravy úzce spolupracovat. Například vytvoříme pohotovostní četu pracovníků, kteří budou vytipované chodníky udržovat bezprostředně po skončení spadu sněhu bez ohledu na denní dobu,“ reagoval Josef Eder.

Neúčinnější je údržba při spolupráci s obyvateli

Shrabat sníh ihned po dopadu je ideálním řešením. Nedochází totiž k jeho ušlapání a vzniku další ledovky.

„O úplně všechny chodníky v Jihlavě se však SMJ nemůže postarat ihned. Pokud chtějí Jihlavané schůdné a bezpečné chodníky, a to nejen pro sebe ale i pro své sousedy, tak musí přiložit ruku k dílu. Za vedení města tedy všechny vyzývám, aby chodníky před svými domy udržovali a sníh při kalamitě shrabali,“ vyjádřila primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Jednatel SMJ dále upozornil, že kontejnery s pískem, které jsou po městě rozmístěny, jsou k dispozici i obyvatelům.

„Písek primárně používají pracovníci SMJ, kteří si z nich berou do kýblů materiál a dále jím chodníky posypávají. Kontejnery však nejsou zamčené, pokud je budou chtít stejným způsobem využít i občané, jsou jim k dispozici,“ doplnil Josef Eder.

Na špatný stav komunikace mohou obyvatelé upozornit pracovníky SMJ prostřednictvím nonstop dispečinku zimní údržby, a to na telefonním čísle 567 303 637 nebo e-mailu dispecink@smj.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…