Jihlava má vynikající finanční stabilitu

27.11.2020 8:36

V průběhu tohoto roku proběhlo on-line hodnocení hospodaření města. Jihlava byla ohodnocena známkou B+, tedy druhou nejvyšší.

Jihlava má vynikající finanční stabilitu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s. Jihlavě udělila druhou nejvyšší známku za hospodaření s financemi. Podle iRatingu je město na úrovni B+, což znamená, že je finančně stabilní. Hodnocení probíhá na základě veřejných ekonomických dat a posuzována je dvacítka dynamických a dvacítka statických ukazatelů, které poté společně vypovídají o celkovém stavu hospodaření města.

„Hodnocení společnosti CRIF lze interpretovat tak, že Jihlava převyšuje rámec srovnatelných subjektů. Ekonomické údaje prokazují vynikající finanční stabilitu, která není výrazně ovlivněna okolním prostředím a horšími ekonomickými podmínkami regionu,“ upřesnil vedoucí ekonomického odboru magistrátu města Jan Jaroš.

Zastupitelé budou hlasovat o rozpočtu

Statutární město Jihlava každoročně hospodaří s částkou převyšující jednu miliardu a patří mezi města s nejnižšími dluhy v České republice – dluh na jednoho obyvatele mírně přesahuje jeden tisíc korun a již několik let stále klesá. Rozpočet na příští rok budou zastupitelé schvalovat na zasedání 17. prosince.

Největší investicí bude v příštím roce pokračování projektu Zvýšení bezpečnosti dopravy v Jihlavě. Ten počítá s obnovou chodníků a zastávek celkově za 63 milionů korun, a to například v Antonínově Dole, na Brtnickém předměstí nebo na ulicích Žižkova, 5. května, Vrchlického či Kosovská. Na příští rok se přesunula i největší plánovaná investice letošního roku, a to vybudování splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod v Kosově za necelých 50 milionů korun.

Návrh rozpočtu pro rok 2021 zároveň počítá s poklesem příjmu o osm procent. Město nově obdrží v příštím roce na základě pachtovní smlouvy se Službami města Jihlavy s. r. o. za provoz vodohospodářské infrastruktury (VHI) 80 milionů, které se ale vrátí do obnovy VHI v Jihlavě. Investovat se bude i do nových VHI akcí.

„Do budoucna se počítá například také s investicí do rozvoje vodojemu Bukovno, Pístovských rybníků či vodního přivaděče Želivka. Mezi časově blízké investice související s obnovou VHI patří kromě zmíněného Kosova také například obnova dešťové kanalizace v Antonínově Dole,“ doplnil náměstek pro úsek správy majetku města Martin Laštovička.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…