Jihlava odeslala otevřený dopis České poště a Vládě ČR

21.07.2021 13:48

Statutární město Jihlava odeslalo otevřený dopis České poště a Vládě ČR s nesouhlasným stanoviskem k uzavírání a přesunu poboček České pošty v Jihlavě.

Jihlava odeslala otevřený dopis České poště a Vládě ČR
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Zastupitelstvo města Jihlavy vyslovilo zásadní nesouhlas s plánovanou změnou sítě poboček České pošty v Jihlavě a podpořilo petenty v jejich snaze o zachování stávajícího stavu pobočkové sítě. Plné znění otevřeného dopisu uvádíme níže.

Vážení,

Zastupitelstvo města Jihlavy na svém 20. zasedání dne 29. 6. 2021 přijalo usnesení Č. 232/21-ZM, kterým vyjádřilo svůj nesouhlas s uzavřením a přesunem poboček České pošty na území města Jihlavy.

Usnesení č. 232121-ZM zní:

Zastupitelstvo města Jihlavy zásadně nesouhlasí s plánovanou změnou sítě poboček České pošty, s.p., v Jihlavě a podporuje petenty v jejich snaze o zachování stávajícího stavu a schvaluje zaslání otevřeného dopisu České poště, s.p. (dále ČP s.p.), a vládě České republiky s žádostí o řešení stávajícího stavu při poskytování svých služeb na území statutárního města Jihlavy, jehož obsahem je:

  1. Žádost o přehodnocení rozhodnutí Čp, s.p., ve věci zrušení některých místních poboček ve městě Jihlava,
  2. Výzva k zachování aktuální dostupnosti služeb v krajském městě Jihlava,
  3. Žádost o předložení podrobného plánu uvažovaných změn v poskytování služeb na území statutárního města Jihlava s tím, že tento plán bude reflektovat dostupnost služeb s ohledem na hustotu obyvatel žijících v daném území,
  4. Žádost o zkvalitnění stávajících služeb poskytovaných občanům města Jihlavy, které v posledních letech vykazují řadu závad a nedostatků.
  5. Žádost o doložení, že navrhované změny splňují zákonný požadavek na hustotu a dostupnost pošt dle 14 vyhlášky 464/20 12 Sb.

Česká pošta, s.p., na začátku června oznámila, že plánuje s koncem letošního října sloučit a uzavřít pobočky na sídlištích Březinova a S. K. Neumanna a rovněž na ulici Erbenova a přesunout je do nového obchodního centra. Pobočky má se začátkem letošního listopadu nahradit jedna pobočka „nové generace“, která podle slov zástupců pošty odbaví zákazníky ze zmíněných zrušených míst. Ta bude umístěna na periferii města v novém obchodním centru Aventin, zcela mimo pěší dostupnost a velmi problematickou dostupnost z pohledu MHD, 6 spojů denně.

Na základě negativních ohlasů od občanů i zastupitelů města představili zástupci ČP, s.p., „střídmější“ změny, v rámci kterých je přislíbeno, že na sídlištích bude zřízena pobočka takzvané Pošty Partner tedy místo, kde provozuje poštovní služby jiný subjekt. Pošta dle svých slov zatím nemá však tyto partnery smluvně zajištěny.

Nesouhlas města

Zastupitelé po předchozí společné konzultaci schválili jednohlasně návrh usnesení, ve kterém zásadně nesouhlasí s plánovanou změnou sítě poboček ČP, sp. Usnesení obsahuje také žádost o přehodnocení ve věci uzavření některých poboček, výzvu k zachování aktuální dostupnosti služeb v Jihlavě, žádost o předložení podrobného plánu uvažovaných změn a žádost o zkvalitnění stávajících služeb. Společně s tímto návrhem zastupitelé schválili také podporu petice za zachování poboček, kterou sepsali sami obyvatelé postižených oblastí.

K jednání zastupitelů byli přizváni zástupci ČP, s.p., kteří měli možnost plánované změny obhájit. Na úvod jim byl předložen analytický materiál pracovníků úřadu z odboru informatiky a útvaru městského architekta a radního Davida Beke věnovaný aktuální dostupnosti služeb a budoucí dostupnosti po vykonání plánovaných změn.

V současné době je stávající sít‘ schopná v pěší vzdálenosti do 15 minut pokrýt zhruba 45 tisíc obyvatel města. Nová úprava dle tohoto materiálu znamená zhoršení dostupnosti služeb pro polovinu obyvatel města, což je zcela v rozporu s trvale udržitelným principem budování města.

Žádáme Vás o projednání výše uvedených požadavků zastupitelů města, dále požadujeme informaci, které orgány se budou naším dopisem zabývat, a spolu s touto informací žádáme o uvedení termínu, kdy předpokládáte, že nám bude zaslána odpověď.

S pozdravem

MgA. Karolína Koubová, primátorka statutárního města Jihlavy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…