Jihlavský dopravní podnik začne od září posilovat spoje

29.08.2021 8:37

Od prvního září posílí školní spoje a v druhé polovině září po zahájení zájmových kroužků a rozjezdu Vysoké školy polytechnické přejdou trolejbusy opět v přepravní špičce na interval 12 minut mezi spoji. Z každé zastávky tak bude každou hodinu odjíždět 5 spojů.

Jihlavský dopravní podnik začne od září posilovat spoje
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Doprava v Jihlavě a vytíženost spojů Dopravního podniku města Jihlavy (DPMJ) se pomalu vrací na úroveň před pandemií koronaviru. V srpnu 2021 využívá MHD v Jihlavě ve srovnání se srpnem 2019 už 90% cestujících.

Školáci od září jen za 2 koruny denně

Od 1. září pomůže ještě větší vytíženosti linek MHD v Jihlavě také levnější žákovské jízdné. Roční žákovská jízdenka pro děti ve věku od 6 do 14 let se už od začátku srpna prodává za 730 korun. Slevu ve výši 1145 korun na jedno dítě schválili jihlavští zastupitelé. Místo dosavadních 1875 korun ročně tak jsou teď v prodeji roční jízdenky pro děti za 730 korun a čtvrtletní předplatitelské kupóny za 200 korun. Kdo se chce vyhnout zářiovým frontám na předprodeji DPMJ, může si zajistit žákovský kupón už nyní, Jedinými podmínkami je trvalé bydliště v Jihlavě a věk od 6 do 14 let. 

Posílení dopravy

Na velký poprázdninový návrat cestujících je dopravní podnik připraven. Od 1. září posílí ranní školní spoje. Na lince B bude spoj s odjezdem z konečné Na Dolech v 07:20 veden dvěma vozy. A rovněž na lince C pojedou paralelně dva trolejbusy na spoji s odjezdem z konečné Horní Kosov na Masarykovo náměstí v 07:30.

Další posílení trolejové dopravy je naplánováno na 20. září. Interval odjezdů spojů na linkách A, B a C v přepravní špičce se sníží na 12 minut ze současných patnácti. Znamená to, že každou hodinu bude z každé trolejbusové zastávky vypraveno pět spojů místo současných čtyř.

Neděle 19. 9. retrojízdy a celý den jízdné zdarma

Na neděli 19. září 2021 chystá  DPMJ další retrojízdy s podtitulem střídání generací v MHD. Cestující by měly v tento den vozit mimo jiné trolejbus 9 Tr nebo autobus Karosa ŠM 11. Poslední retrojízdy loni v září nebo letos v květnu se totiž setkaly s obrovským zájmem cestujících a přilákaly do Jihlavy i mnoho turistů, proto je v rámci podpory Evropského týdne mobility DPMJ zopakuje.

Celý den bude navíc MHD po Jihlavě zcela zdarma a zájemce provezou parciální trolejbusy i po speciální komentované lince od nově zrekonstruovaného kruhového objezdu na ulicích Havlíčkova a Pražská až do průmyslové zóny v Pávově. Tato linka pojede v trase nově budovaného trolejového vedení do Bedřichova. Pro děti připravil DPMJ na neděli 19. září doprovodnou akci, kdy za každou odevzdanou krátkou básničku průvodčímu v retro lince na téma doprava v Jihlavě obdrží autoři malý dárek.

DPMJ dokončuje trolejové vedení

Do finále se blíží investiční akce úprav trolejového vedení na křižovatce ulic Havlíčkova a Pražská, která vyjde Jihlavu na 6,9 mil Kč bez DPH. Nové troleje umožní například i přímé vedení trolejbusů z Masarykova nám. ke Kauflandu, které nyní objíždějí trasu po Třídě Legionářů. Kruhový objezd je nově koncipován jako všesměrový, což po dokončení trolejí na Bedřichov umožní zavést nové trolejbusové linky v trase Bedřichov - Masarykovo náměstí, Bedřichov – Poliklinika a Bedřichov – Březinky. Obchodní a relaxační zónu Český mlýn tak budou obsluhovat místo parciálních standardní trolejbusy a uvolněné parciály začnou v roce 2022 zajíždět do Antonínova Dolu a do Horního Kosova. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…