Jindřichův Hradec: Domov seniorů pokračuje ve svých projektech

16.04.2018 19:47

Projekt „Tvořivé ruce dětí a seniorů“ je ve spolupráci se 6. Základní školou Jindřichova Hradce a Základní školou Kunžak. Tento projekt je pokračováním projektu z roku 2017 – „České pohádky očima dětí a seniorů“, který měl veliký ohlas.

Jindřichův Hradec: Domov seniorů pokračuje ve svých projektech
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Cílem letošního projektu je opět propojit generace a formou tvořivých dílen přiblížit mladým lidem život seniorů a naopak seniorům život mladé generace. Tvořivé dílny budou mít různou tématiku a výstupem bude opět společná výstava v jednotlivých základní školách a v pasáži medicínského centra sv. Florián v Jindřichově Hradci v říjnu roku 2018.

Druhý projekt „Babičko, dědečku, vyprávěj“ startuje ve spolupráci se žáky 6. Základní školy v Jindřichově Hradci a jeho cílem je podpořit mezigenerační komunikaci a kreativní reminiscenční aktivity. Naučit se komunikovat se starými lidmi, učit se jich vážit, učit se od seniorů na základě jejich životních zkušeností. Poznávání a seznamování se s životem a zájmy dnešních dětí, zpříjemnění života v domově seniorů a pomocí vzpomínek předávat zkušenosti mladým lidem a naučit se od dětí něco nového. Výstupem tohoto projektu budou průběžná setkávání žáků se seniory, výroba koláží k různým tématům například: Dětství a rodina, dětství a škola, dětství a zájmy apod. Tyto koláže budou vystaveny na mobilních panelech v základní škole a v domově seniorů.

Mezigenerační setkávání

Třetí projekt „Cestujeme Českou republikou“ na MotoMedu je pro klienty Domova seniorů Jindřichův Hradec. MotoMed je vlastně vylepšený rotoped, pomocí kterého klienti příjemně a důkladně procvičují dolní a horní končetiny, a to pasivně i aktivně a tak si mohou zachovávat co nejdéle svoji mobilitu. Pro rok 2018 a 2019 je sestavena trasa po České republice. Klienti při jízdě na MotoMedu rehabilitují, ale trénují i paměť a také trochu soutěží v počtu ujetých kilometrů. Start I. ročníku začal v jihočeském kraji v měsíci březnu a již se můžeme pochlubit, že za první měsíc klienti ujeli 190 kilometrů. V měsíci dubnu pokračují jízdou po plzeňském kraji.

Právě mezigenerační setkávání ztělesňuje myšlenku propojení mladých lidí a seniorů s cílem vzájemného obohacení a dobrého pocitu ze smysluplně stráveného času. Možnost zůstat aktivní i ve vyšším věku je klíčem k tomu, jak si senioři mohou lépe porozumět s mladšími generacemi a navzájem se obohacovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…