Jindřichův Hradec: Václavská ulice je po rekonstrukci otevřena

05.10.2021 6:32

Ve čtvrtek 30. září skončila třetí etapa opravy Václavské ulice. Od dubna do září prošel generální rekonstrukcí úsek od křižovatky s ulicí U Nemocnice až po křižovatku s ulicí Československých legií.

Jindřichův Hradec: Václavská ulice je po rekonstrukci otevřena
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

Symbolicky přestřižením pásky stavbu ukončil starosta Jan Mlčák, místostarosta Miroslav Kadeřábek a zástupce stavební firmy Jindřichohradecké montáže Jakub Závodský v pátek 1. října. 

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí

První etapa opravy Václavské ulice začala 1. března 2017. Šlo o úsek od křižovatky s ulicí Vídeňskou za křižovatku s ulicí Mlýnskou. Hotovo bylo 25. května 2017. Druhá etapa začala 9. března 2020. Rekonstrukce probíhala ve směru od křižovatky s ulicí Mlýnskou po křižovatku s ulicí U Nemocnice. Stavební práce byly rozděleny do tří zhruba stejně dlouhých časových úseků. Oprava skončila 13. září 2020. Třetí a zatím poslední etapa rekonstrukce Václavské ulice začala letos 19. dubna a skončila 30. září. Jednalo se o úsek od křižovatky s ulicí U Nemocnice až po křižovatku s ulicí Československých legií. Dohromady práce na všech třech úsecích trvaly zhruba 15 měsíců. Protože se vždy jednalo o kompletní rekonstrukci ulice včetně sítí a chodníků, byl daný úsek vozovky pro dopravu zcela uzavřen. Objízdné trasy vedly okolními ulicemi.

Šlo o stavební úpravy místní komunikace v celém uličním prostoru včetně rekonstrukce vodovodu, splaškové kanalizace, výstavby nové dešťové kanalizace, stavební úpravy veřejného osvětlení a uložení chrániček městské optické sítě. Nové se dělaly také chodníky, zastávky MHD nebo kontejnerová stání. V případě první etapy šlo i o výměnu semaforů.

Dosud ve zmíněných třech etapách bylo opraveno zhruba 600 metrů ulice a přibližně stejně dlouhý úsek na opravu ještě čeká. Zbylá část už ale bude rozdělena jen do dvou etap, protože uzavření této části ulice není tak dopravně komplikované jako předchozí úseky.

Náklady na rekonstrukci všech třech úseků jsou dohromady 45 mil Kč (1. etapa 8,7 mil Kč, 2. etapa 20,3 mil. Kč a 3. etapa 16 mil. Kč). Peníze šly přímo z městského rozpočtu. Dotace na tento tip akce bohužel nejsou, takže nebylo možné dotace čerpat.

Od října začíná navazující investice – výsadba zeleně na připravených plochách. zakázku bude provádět firma Zahradní architektura Tábor za cenu 537 tis. Kč bez DPH. Půjde o úpravu stávající a výsadbu nové zeleně na plochách podél ulice Václavská a v křižovatkách s ulicí Na Piketě a Čs. Legií. Dosadba zeleně bude probíhat od 1. října do konce listopadu. Půjde například o revitalizaci zeleně v prostoru za zastávkou MHD před kostelem sv. Václava, kde budou mimo jiné vysázeny čtyři lípy srdčité (celkem v ulici přibude 9 vzrostlých lip). Na toto místo a na další plochy potom přijdou stovky keřů a menších rostlin a v trávnících budou vysázeny třeba krokusy a narcisy. Práce neomezí provoz ve Václavské ulici.

Zbývají ještě dvě etapy. Čtvrtá etapa by měla proběhnout příští rok a bude se týkat úseku od křižovatky s ulicí Československých legií až zhruba po křižovatku s ulicí Na Točně. Na tento úsek už je hotový projekt. Příští rok je v plánu nechat zpracovat projekt na poslední etapu, tedy od točny po nově vznikající kruhový objezd na výjezdu z Václavské ulice na silnici první třídy směrem na Třeboň. Oba úseky jsou dlouhé zhruba 300 metrů a předpokládané náklady na rekonstrukci jsou cca 40 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…