Jindřichův Hradec nakupuje energie výhodně na komoditní burze už sedm let

31.03.2020 6:32

Město Jindřichův Hradec nakupuje dodávky energií pro své budovy a městské organizace už sedm let na Českomoravské komoditní burze Kladno.

Jindřichův Hradec nakupuje energie výhodně na komoditní burze už sedm let
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Při zatím posledním (březnovém) nákupu 18 tis megawatthodin (MWh) elektřiny a zemního plynu na příští dva roky využil aktuálního poklesu cen a snížil tím náklady proti současným cenám o 17 procent. V následujících dvou letech tak dojde k úspoře téměř 3 mil korun.

Březnový nákup přinese městu a jeho organizacím pokles cen plynu ve velkoodběru meziročně o 29 procent na 410 korun za MWh a v maloodběru o 26 procent (424 Kč/MWh). Silová elektřina v následujících dvou letech zlevní o 12 procent.

Vedle burzovního trhu, který město Jindřichův Hradec považuje za součást svého energetického managementu, využívá samospráva i elektronickou aplikaci EMA pro správu dat o spotřebě elektřiny a plynu, resp. o 250 odběrných místech města a jeho organizací. Tu městu poskytla makléřská společnost FIN-servis, zastupující Jindřichův Hradec při nákupech na burze. Tato aplikace  dává jasnou představu o spotřebě jednotlivých budov a zařízení. Maximálně se tak urychluje příprava burzovního nákupu.

Na kladenské komoditní burze město nakoupilo energie poprvé v roce 2014.  Už při prvním nákupu došlo k úspoře 1,25 mil korun. Následující nákupy přinesly buď další zlevnění energií, anebo alespoň eliminaci skokového zdražení (v letech 2018 a 2019). Podstatná je rychlost, s níž je možno na burze reagovat na dočasný pokles ceny. V případě teplé zimy a následného zlevnění plynu se  nabízí šance zafixovat  nízkou cenu na delší období. Tuto možnost dává právě burzovní trh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…