Jurka (ODS): Město vyhovělo dalším žádostem o dotace. Pomůže i sokolům

26.09.2021 21:29

Další statisíce korun putují na činnosti spolků a organizací v oblasti kultury, sportu či v sociální sféře. Radní města a následně v některých případech zastupitelé uvolnili peníze pro několik žádostí o individuální dotace.

Jurka (ODS): Město vyhovělo dalším žádostem o dotace. Pomůže i sokolům
Foto: ODS
Popisek: ODS

Neduhy počasí zapříčinily zatopení suterénu tělocvičny Tělocvičné jednoty Sokol Dědice, ve kterém se nachází kotelna a posilovna. 

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí

Po odčerpání vody po bouři a následném posouzení odborná firma zjistila, že všechny uzávěry vody včetně hlavního jsou nefunkční, kanalizační přípojka nemá zpětnou klapku, rozvody vody a topení v suterénu jsou v havarijním stavu. „Objekt sokolovny byl postavený před padesáti lety, což je i stáří veškerých rozvodů v suterénu tělocvičny. Další havárie může mít za následek úplné vytopení sklepa a omezení činnosti v sokolovně. Individuální dotace na opravu havarijního stavu rozvodů vody a topení v suterénu je ve výši 300 tisíc korun,“ informovala místostarostka města Karin Šulcová s tím, že v sokolovně kromě rodičů s dětmi cvičí zejména judisté a volejbalisté.

S tiskem knihy, s náklady na ilustrace nebo grafickými pracemi pomůže čtyřicetitisícová dotace spisovateli a bývalému novináři Josefu Špidlovi, který chystá knihu Pověsti z Vyškovska. Má být sestavená chronologicky od nejstaršího dávnověku až po současnost, převyprávěné pověsti jsou doplněné historickými poznámkami. Celobarevná publikace má posloužit čtenářům všech věkových kategorií, chybět nemají medailony olomouckých biskupů, kteří významně zasáhli do vyškovského architektonického, hospodářského a politického života.

Radní města rovněž zvedli ruku v případě dotace na projekt Nosálovického památníku. Jeho autor a jeden z potomků mlynářských rodů ve Vyškově Alois Kleveta už takové památníky zbudoval dva. Ten chystaný má připomenout objekty nebo osobnosti z historie Nosálovic. Bude mít podobu informační tabule rozměrově a konstrukčně shodné s Křečkovickým památníkem. Nechá jej umístit vlevo od cesty na Kašparov v místě odbočení z Nosálovské ulice. Uvolněných pětačtyřicet tisíc korun půjde z rezervy z programových dotací neziskovým organizacím.

Individuální dotace (50 tisíc) pomohla také Aeroklubu Vyškov s akcí Slet československých letadel. Šlo o pravidelné setkání, které se každoročně koná na různých letištích u nás i na Slovensku. Jejím cílem je připomenutí si historie i současnosti československého leteckého průmyslu a úspěchů československých pilotů. Na vyškovském nebi tak mohli lidé na začátku září obdivovat nejen skupinu L-29 Delfín, ale i ukázku Let C-11 spolu s velkoskupinou složenou z osmnácti letounů.

Zastupitelé na svém posledním zasedání (22. září) rovněž vyslyšeli žádost o dotaci Oblastního spolku Českého červeného kříže Vyškov. Organizace, která kromě propagace dárcovství krve zajišťuje výuku první pomoci a praktický výcvik na školách, na besedách a přednáškách, pořádá ozdravné tábory pro děti a provozuje ošacovací a humanitární sklad, žádá o dofinancování letošních výdajů. Z rezervy městského rozpočtu zastupitelé schválili 50 tisíc korun. „Podporu ve formě dotací považujeme dlouhodobě za velmi důležitou. Příjemci jsou z nejrůznějších oblastí. Výsledky úsilí jednotlivých organizací máme možnost vidět a vyhodnotit, se zástupci spolků často mluvíme, získáváme zpětnou vazbu. Docílíme tak mnohdy toho, aby parametry podpory ještě lépe vyhovovaly požadavkům daných organizací,“ poznamenal starosta Vyškova Karel Jurka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…