Kadaňské „Béčko“ se setkalo s vedením města, ocenilo asistenty prevence kriminality

02.06.2017 13:48

Již druhé veřejné setkání s občany uspořádalo včera odpoledne vedení města Kadaň, tentokrát pro obyvatele sídliště „B“. Tzv. World Café, moderovanou diskusi o pozitivech i negativech soužití komunity na sídlišti, moderovala na školním hřišti u Sluníčkové školy s městem spolupracující Agentura pro sociální začleňování.

Kadaňské „Béčko“ se setkalo s vedením města, ocenilo asistenty prevence kriminality
Foto: mesto-kadan.cz
Popisek: Kadaň - radnice

Podvečerní diskusi asi padesátky dospělých doprovodila řada aktivit a sladkých odměn pro děti, které zajistily kadaňské spolky Světlo Kadaň, Radka a Naděje. K příjemné sousedské atmosféře přispělo i občerstvení a vystoupení hudebníka Pepy Štrosse, které zajistilo město Kadaň.

Jak vyplynulo z debaty, lidé oceňují především práci asistentů prevence kriminality, kterou pozitivně hodnotil i přítomný zástupce ředitele Městské policie Kadaň Jaroslav Ölveczki: „Činnost asistentů prevence kriminality se nám jednoznačně osvědčila. I na jiných sídlištích jejich práci občané oceňují. Zajistit jejich činnost plánujeme i nadále."

Kladně lidé vnímají i dostatek prostor pro trávení volného času – lesopark, sportoviště a dětská hřiště a úpravu zeleně. Negativně vnímají zejména konfliktní sousedské soužití na některých adresách, nepořádek na ulici okolo odpadkových košů nebo rychlou jízdu aut v ulici Chomutovská. Podobně jako jejich sousedé z „Céčka“, i „Béčko“ se zapojilo do hledání řešení na zmíněné problémy a vedení města navrhli například pomoc při zvelebování prostředí před domy formou záhonů s květinami. „Jsem ráda, že jsem mohla mluvit s panem starostou a že se vedení města zajímá o naše problémy. Potěšilo mě, že nám město pomáhá s jejich řešením,“ uvedla jedna z účastnic akce.

Město Kadaň bude se všemi podněty obyvatel sídliště pracovat. Starosta Kulhánek již po ukončení debaty přislíbil, že se zasadí o pravidelnost setkání, při kterých bude možné sdílet své názory, dojednání posílení kontrol dodržování rychlosti vozidel, zajištění osvětlení a opravy chodníků v průjezdech nebo vybudování prostor, které poskytnou návštěvníkům lesoparku možnost úschovy kol a přístup k pitné vodě. Seznámil přítomné také se záměrem vytvoření zázemí pro nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v budově současné knihovny, které zajistí nerizikové trávení volného času dětem a mladým lidem od 6 do 26 let. Úplný souhrn podnětů občanů spolu s vyjádřením města bude v nejbližších dnech dostupný na webových stránkách města Kadaně.

Diskusi vedení města s občany moderovala zástupkyně Agentury pro sociální začleňování, se kterou město dlouhodobě úspěšně spolupracuje. Využili pro ni již zmiňovanou metodu World Café, která spočívá v rozdělení diskutujících do menších skupinek, jež pak prezentují své poznatky před celým plénem. Cílem metody v tomto případě bylo zjistit, jak se žije obyvatelům sídliště, co je trápí, co se jim na sídlišti naopak líbí, případně jaká navrhují řešení. „Ukazuje se, že kadaňští si nenechají své názory pro sebe a metoda World Café se jeví jako vhodný nástroj strukturované diskuse“, uvedla Pavla Radová, metodička místní pobočky Agentury pro severozápadní Čechy.

Město Kadaň dlouhodobě usiluje o zlepšení života na kadaňských sídlištích a podporu komunitního života místních obyvatel, pro který buduje vhodné podmínky. Veřejná setkání s obyvateli Kadaně v podobném duchu jako na sídlišti „B“ budou pokračovat. Před prázdninami je plánováno ještě setkání 14. 6. na sídlišti „D“ v areálu místní ZŠ Na Podlesí, kde se zdejší obyvatelé mohou těšit na obdobný kulturní program i zábavné odpoledne pro děti. Další setkání občanů se zástupci města by měla následovat po prázdninách.

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. Zajišťuje podporu obcím v procesu sociální integrace tím, že jim pomáhá při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Posláním Agentury je propojovat klíčové aktéry na místní úrovni tak, aby spolupracovali při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru. Agentura funguje od roku 2008.

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL) je nástrojem pomoci městům, obcím a svazkům obcí při sociálním začleňování sociálně vyloučených obyvatel z prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) za místní podpory Agentury pro sociální začleňování. V rámci tohoto přístupu mohou města a obce koordinovaně čerpat prostředky ze tří operačních programů. Podmínkou čerpání je vypracování strategického plánu sociálního začleňování, který obcím a městům Agentura pomáhá zpracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…