Karlovy Vary: Regulace cizojazyčných nápisů se dostává do projednávání

08.04.2014 15:47

Po třech letech trpělivé práce, bezpočtu jednání a přesvědčování vstoupila do projednání ve sněmovně novela, která umožní nejen Karlovým Varům, ale samosprávám obcí obecně regulovat cizojazyčné nápisy.

Karlovy Vary: Regulace cizojazyčných nápisů se dostává do projednávání
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Návrh novely zákona o regulaci reklamy předložila Dolní komoře parlamentu na podnět primátora Karlových Varů skupina poslanců v čele s Helenou Langšádlovou. V současné době jde návrh k projednání Vládou ČR a poté ho čeká standardní schvalovací procedura.
 
Návrh této změny byl k legislativnímu procesu připraven ve spolupráci s bývalým poslancem Rudolfem Chladem již v loňském roce, došlo však k rozpuštění sněmovny.
 
Podstata úpravy spočívá v udělení pravomoci městům regulovat cizojazyčné nápisy vlastní vyhláškou. V Karlových Varech je to již řadu let významný problém, kdy zejména lázeňská část města popsaná azbukou je předmětem kritiky ze strany návštěvníků i obyvatel města. Nejde v žádném případě o diskriminaci cizích jazyků, snažíme se pouze o rovnoprávnost jazyka českého. Reklamní nápisy, poutače, vývěsní štíty tak budou vždy začínat českým nápisem, který bude rovnocený významem, čitelností a velikostí textu verzím cizojazyčným.
 
Pro podporu této legislativní úpravy Karlovy Vary získaly i další města v republice, které pocťují podobný problém. Návrh tak podpořily například Praha, Hradec Králové, Děčín, Jihlava nebo Přerov, podporu úpravě vyjádřil také Svaz měst a obcí. Pod návrhem je podepsána skupina poslanců napříč politickým spektrem, což by také mělo usnadnit cestu novely schvalovacím procesem. Pokud budeme předpokládat, že v průběhu legislativní procedury již podruhé sněmovna rozpuštěna nebude, mohou se Karlovy Vary a další města dočkat v řádu měsíců účinného nástroje k řešení po mnoho let neřešitelného problému.
 
Petr Kulhánek, primátor Karlových Varů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: karlovyvary.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…