Karlovy Vary: Slavné hotely a vily otevřou své dveře

04.09.2015 15:18

V rámci mezinárodního programu Dny evropského dědictví (The European Heritage Days) proběhne o víkendu 12. a 13. září Den otevřených dveří památek.

Karlovy Vary: Slavné hotely a vily otevřou své dveře
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Veřejnosti se v letošním roce představí slavné vily Tuhnic a Drahovic a dva hotely - Hotel Olympic Palace a Grandhotel Ambassador - Národní dům.

Každá otevřená památka bude doplněna odborným výkladem a doprovodným kulturním programem. Odborný text je připravován ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, územní odborné pracoviště v Lokti.

PROGRAM DNŮ OTEVŘENÝCH DVEŘÍ PAMÁTEK 2015

Sobota 12. září 10:00 – 12:00 Vycházka za slavnými vilami Tuhnic - Vila Nürburg, Vila Oertl, Vila Nimrod, Vila Latemar a Vila Rettraut
(sraz v 10:00 nebo 11:00 u vily Nürburg, Moskevská 1575)
Vila Nürburg: Rodinná vila Theodora Puppa, kterou projektoval 1927 architekt Karl Ernstberger. Je v duchu místní moderny s prvky Art Deco. Zajímavostí je, že součástí vily je velkoprostorová garáž, jež byla vybudována na přání majitele vzhledem k tomu, že byl karlovarským průkopníkem automobilismu.
Vila Oertl: Své pojmenování nese jak po prvních majitelích Josefovi a Katherině Oertlových, tak po inženýrovi, který ji v roce 1934 navrhl Victoru Oertlovi. Představuje strohou modernu 30. let 20. století kubických forem bez dekoru.
Vila Nimrod: Postavena byla v letech 1926 až 1927 je ve stylu barokizující moderny s prvky Art Deco.
Vila Latemar: Postavena dle projektu architekta Karla Ernstbergerera v roce 1928. Je v duchu kubismu. Zajímavostí je plot před vilou, jenž je v neorenesančním stylu a původně pochází od vily Heinricha Mattoniho, která stála v místě dnešního LH Thermal.
Vila Rettraut: Tuto vilu opět projektoval architekt Karl Ernstberger a postavena byla v roce 1927 v duchu barokizující moderny s prvky Art Deco.
DOPROVODNÝ PROGRAM: Vystoupení ZUŠ A. Dvořáka
ODBORNÝ VÝKLAD: Mgr. Lubomír Zeman

Sobota 12. září 14:00 – 16:00 Hotel Olympic Palace na Zámeckém vrchu
Kulturní památka, bývalý lázeňský dům Olympic, byl vystavěn v roce 1910. Jeho architektura je ovlivněna dvěma styly – doznívajícím historismem a tehdy aktuální secesí. Má bohatě zdobenou fasádu (kromě štuků i plastiku a reliéf) a velké množství dochovaných autentických prvků (výplně vnější i vnitřní, štuková výzdoba interiéru, původní dispozice atd.). Zajímavostí je umístění sochy Olympie v životní velikosti ve štítu domu ( připomíná sochu Svobody ) . Původně nesl jméno Germania, v roce 1918 byl přejmenován na Hotel Olympic Palace a dále na Lázeňský dům Marx, když  sloužil jako dětská léčebna.
DOPROVODNÝ PROGRAM: Jazzové vystoupení ZUŠ A. Dvořáka
ODBORNÝ VÝKLAD: Bc. Dominika Kožešníková

Neděle 13. září 10:00 – 12:00 Vycházka za slavnými vilami Horních Drahovic - Vila Mimler, Vila Skt. Georg a Vila Kabeláč
(sraz v 10:00 nebo 11:00 u vily Skt. Georg, Havlíčkova 1370)
Vila Mimler: Vila architekta a vrchního inženýra městského stavebního úřadu Rudolfa Mimlera z roku 1912 vychází z geometrické secese v duchu koncepcí Anglického domu.
Vila Skt. Georg: Vila z roku 1932 karlovarského stavitele Juliuse Srba postavená v duchu Art Deco. Na první pohled zaujmou reliéfy hrajících si dětí. S určitostí to nelze potvrdit, ale památkáři se domnívají, že dle charakteru provedení reliéfů se jedná o práci významného sochaře Wilhelma Srba- Schlossbauera.
Vila Kabeláč: Jedna z mála funkcionalistických vil v Karlových Varech byla postavena v letech 1932 až 1933 pro Karla Neubauera a Marianne Kabeláčovou. Prvotní návrh projektu vily byl natolik veliký, že se shledal s nepřízní sousedů a stavebního úřadu, proto bylo od původního projektu ustoupeno a známá architektonická kancelář Ernsta Mühlsteina a Victora Fürtha z Prahy vytvořila projekt zmenšené vily, vycházející ve svých formách z původního řešení.
DOPROVODNÝ PROGRAM: Vystoupení žáků ze ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary
ODBORNÝ VÝKLAD: Mgr. Lubomír Zeman

Neděle 13. září 14:00 – 16:00 Grandhotel Ambassador - Národní dům
Secesní třípatrová budova s prvky pseudorenesance a pseudogotiky postavena na základě usnesení schůze c.k. střeleckého sboru z roku 1898, kdy se sbor rozhodl postavit reprezentativní spolkový dům a hotel dle návrhu vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Zajímavostí pro tehdejší dobu byl slavnostní sál budovy, jenž má unikátní prosklený strop zavěšený na nýtované ocelové konstrukci. Součástí budovy byl nejenom hotel, ale také restaurace, varieté (Orfeum) a muzeum. V roce 1921 byl objekt Grandhotelu Střelecký dům při příležitosti konání výročního sionistického kongresu v Karlových Varech rozšířen. Pravděpodobně v roce 1930 se název domu změnil na Národní dům a byl začleněn do majetku města Karlovy Vary. V následné privatizaci získal objekt soukromý vlastník a objekt začal chátrat. Na základě těchto skutečností začal vleklý soudní spor mezi vlastníkem a městem Karlovy Vary, které soud vyhrálo a objekt získalo zpět. Objekt byl znovu prodán do soukromých rukou firmě Eltodo a v roce 2011 byla zahájena rekonstrukce, která byla s úspěchem ukončena v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…