Karlovy Vary: Systém platby za komunální odpad se mění, zaregistrujte se včas

20.10.2021 6:32 | Tisková zpráva

Změny zákonů o odpadech a místních poplatcích se promítají do administrace a platby za svoz komunálního odpadu. Připravili jsme pro vás jednoduchý přehled, co změna legislativy obnáší a co je nutné udělat, abyste se správě a včas zaregistrovali k platbě místního poplatku.

Karlovy Vary: Systém platby za komunální odpad se mění, zaregistrujte se včas
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Co se mění a co je nutné udělat:

  • Smluvní vztahy, které doposud máte uzavřeny na odvoz odpadu dne 31. 12. 2021 zaniknou. Nájemci či majitelé nemovitostí tak už nebudou dostávat za svoz odpadu faktury.
  • Pro majitele nemovitostí určených k bydlení nebo rodinné rekreaci změna znamená, že se musí registrovat u správce poplatku, kterým je Odbor financí a ekonomiky Magistrátu města Karlovy Vary. Tuto povinnost musí splnit buď společenství vlastníků jednotek, vlastník nemovitosti, anebo ten, kdo na základě plné moci zastupuje vlastníka či SVJ (např. spravující realitní kancelář).
  • Ohlašovací povinnost je nutné splnit do 15. ledna 2022. Doporučujeme nenechávat ohlašovací povinnost na poslední chvíli. Registrovat se je možné už nyní.
  • POZOR! Při registraci, resp. ohlášení, obdrží plátce zcela nové platební údaje, tj. číslo účtu, na který poplatek platit, a nový variabilní symbol.
  • Poplatek platí SVJ pokud pro dům vzniklo, v ostatních případech vlastník nemovité věci.
  • Výše poplatku se stanovuje podle objednaného objemu svozových nádob, u neobydlených nemovitostí nebo nemovitostí bez odpadní nádoby je vyhláškou stanoven minimální objem, ze kterého je poplatek vypočten.
  • Za litr objednané kapacity odpadové nádoby (popelnice) měsíčně se platí 0,50 Kč. Novinkou je, že poplatek se platí i z prázdné nemovitosti nebo nemovitosti, která neužívá odpadovou nádobu, a to za 60 l měsíčně za neobydlenou nemovitost.
  • Příklad: Domácnost v rodinném domě, která používá odpadovou nádobu velikosti 120 litrů s frekvencí svozu jedenkrát týdně, zaplatí 1560 korun za pololetí. Za neobydlený objekt, určený k rodinné rekreaci, zaplatí majitel jako za vyprodukování 60 litrů odpadu měsíčně, tj. 180 korun za pololetí.
  • Poplatek bude splatný dvakrát ročně, vždy k 15. červenci daného roku a 15. lednu roku následujícího.

Formulář a návod, jak postupovat, najdete na stránce místních poplatků ZDE.

Pozn.: V souvislosti se změnou platby za odpad nebudou od 1. 9. 2021 akceptovány změny ve stávajících smlouvách ke svozu odpadu do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…