Karviná: Oslavy patrona myslivců letos budou! A opět v šikmém kostele a s trubači

31.10.2021 7:35 | Tisková zpráva

Po roční přestávce se Myslivecké sdružení Stonávka vrací k tradici pořádání oslav sv. Huberta, patrona myslivců. Slavnost se uskuteční první listopadovou sobotu v areálu kostela sv. Petra z Alcantary v Karviné-Dolech. Mši budou doprovázet místo varhaníka trubači na lesní roh.

Karviná: Oslavy patrona myslivců letos budou! A opět v šikmém kostele a s trubači
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

„Právě na území Karviné-Dolů se nachází velká část naší honitby. Zveme všechny myslivce a příznivce myslivosti na slavnostní mši svatou, která proběhne v sobotu 6. listopadu od 11. hodin ve zmíněném šikmém kostele. Následovat bude setkání účastníků mše, členů našeho sdružení a ostatních organizací ČMMJ. Myslím, že po dlouhé době všichni o takovou možnost setkání stojíme, samozřejmě při dodržení platných zdravotnických opatření,” uvedl předseda MS Stonávka Vojtěch Feber s tím, že v minulosti u této příležitostí pořádali i parforsní hon, slavnostní nástup myslivců, ukázky sokolnické práce a další, pro veřejnost atraktivní body programu.

Pro nejistou epidemiologickou situaci a listopadové konání akce až v týdnu sv. Huberta myslivci program zkrátili na slavnostní mši, po které zvou na tradiční pohoštění do stanu vedle kostelíku. „Pohostíme veřejnost Hubertovým gulášem, kávou, či čajem, další si již každý koupí podle své chuti sám,“ doplňuje předseda MS Stonávka.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

Zajímavostí podle něj bude, že mši svatou nebudou doprovázet zvuky varhan, ale na lesní rohy soubor Trubačů OMS Přerov, který vystupuje nepřetržitě více než čtvrt století. Tři hráči na lesní roh a zpěvák Pavel Kozel předvedou kromě loveckých signálu a hlaholů od Antonína Dyka (slavné Dykovo desatero) také ukázky staré české lovecké hudby a Hubertskou mši Es Dur Petra Vacka a Josefa Selementa z roku 1995.

Během bohoslužby bude k vidění i prapor MS Stonávka, který jeho členové nechali vyrobit v roce 2015. Na jedné straně zástavu zdobí nápis „Svatý Huberte, oroduj za nás“. Na druhé pak zvolání „Myslivosti zdar!“

Vojtěch Feber dodal, že počátky organizované myslivosti v této oblasti sahají do období druhé světové válce, kdy byla ustanovena "Lidová myslivecká společnost". Činnost této organizace byla rozhodnutím okresních úřadů zastavena. Pokračovatelem se stalo Myslivecké sdružení Stonava, které se v roce 1975 spojilo se spolkem Karviná 2 -Doly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…