Karviná chce za peníze Evropské unie zmodernizovat dalších sedm základních škol

06.02.2017 21:25

Dalších sedm základních škol v Karviné by se díky evropským dotacím mohlo do dvou let dočkat stavebních úprav, rekonstrukcí a mohlo by si pořídit špičkové pomůcky pro výuku. Město Karviná se rozhodlo využít nových možností a zastupitelé už schválili první z projektů – stavební úpravy ZŠ Dělnické v Novém Městě. Ve školním roce 2019/2020 by škola měla mít čtyři nové odborné učebny, učebnu pro inkluzivní vzdělávání, kabinety a další zázemí v nově vybudované nástavbě nad pavilonem se školní jídelnou a družinou, projekt řeší také celkovou IT konektivitu včetně napojení školy na internet.

Karviná chce za peníze Evropské unie zmodernizovat dalších sedm základních škol
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

„Pro nové dotační programy EU nyní město připravilo nejen investice do Dělnické, ale máme projekty také pro další školy: ZŠ Prameny, Školskou, U Lesa, U Studny, Borovského a Cihelní. Zastupitelstvem zatím prošla jen Dělnická, další budou předloženy zastupitelům v březnu po dopracování projektových dokumentací. Vždy jde o modernizaci odborných učeben ve školách – přírodovědných, jazykových, řemeslných, pamatujeme i na zázemí pro pedagogy a personál. Provedeny budou bezbariérové úpravy prostor a u všech škol nové napojení na internet,“ přiblížil náměstek primátora Karviné pro oblast školství Karel Wiewiórka (KSČM).

Realizace se předpokládá podobně jako u Dělnické v letech 2018/2019, sloužit by nové prostory měly od školního roku 2019/2020.

Do karvinských základních a mateřských škol šlo v posledních osmi letech okolo 250 miliónů korun, většinou právě z programů unie a pokladny města. „Peníze jsme použili na modernizaci budov – proběhla například komplexní rekonstrukce ZŠ Mendelova, která stála více než 80 miliónů, čtyři základní školy byly zatepleny, výrazně jsme zmodernizovali sportoviště u škol. Peníze ale šly také do modernizace výuky – prakticky všechny školy mají multimediální učebny a dobré vybavení počítači, významně zlepšené jazykového vzdělávání, podpořili jsme přírodovědné či technické obory,“ shrnul primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). „A určitě využijeme všech nových možností unie opět v maximální míře, podpora může být až 90%,“ uzavřel primátor Hanzel.

O Základní školu Dělnickou je ve spádové oblasti Karviné-Nového Města velký zájem a škola nebyla v předchozím plánovacím období zahrnuta do IPRM, město pro ni tedy nemohlo čerpat dotace  na stavební úpravy.  Zatím žádala o dotace ve spolupráci s městem sama – šlo o projekty zaměřené na rozvoj výuky v karvinských základních školách (jazykové, odborné, PC) a vzdělávání pedagogů.

Karviná má 12 základních škol, které nyní už fungují úspěšně ve spojení se školami mateřskými. Do základních škol dochází asi 4500 žáků. Každoročně město do škol investuje také z vlastních prostředků – jen vloni přišly například prázdninové opravy na 20 miliónů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…