Karviná má novou městskou galerii

24.02.2023 7:34 | Tisková zpráva

Otevřena byla slavnostně výstavou karvinského výtvarníka Oldřicha Kodeše.

Karviná má novou městskou galerii
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Prostory nad Městským informačním centrem v jednom z opravených historických domů na Masarykově náměstí čp. 34/17 už slouží svému účelu. Nachází se zde nová Galerie města Karviné. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48205 lidí
Slavnostní otevření v úterý 14. února bylo spojeno i s vernisáží výstavy známého karvinského výtvarníka Oldřicha Kodeše. Nechyběl kulturní program ani přípitek, proslovy kurátorek i přítomných zástupců vedení města a knihovny. „Jsme moc rádi, že se dnešní vernisáž povedla, že se vůbec povedlo otevřít Galerii města Karviné. Do budoucna plánujeme jak výstavy a vernisáže, tak sem také chceme přitáhnout děti a mládež. Budeme realizovat animační programy s výtvarníky, chceme využít studenty výtvarných škol, moc se na to těšíme,“ řekla ředitelka Regionální knihovny Karviná Markéta Kukrechtová.

Důstojné prostory pro prezentaci tvorby prioritně karvinských výtvarníků a pořádání akcí uměleckého zaměření ve městě chyběly. „Jsem rád, že se povedlo otevřít nové zázemí a nové hnízdo karvinských výtvarníků, kde budou mít své prostory. Mohou zde pravidelně vystavovat a všichni budou vědět, že v těchto prostorách je Galerie města Karviné, a že se tady časem bude vytvářet atmosféra místa, kde se mohou lidé setkávat a vstřebávat nejen výtvarné umění. Je to důležitá věc, protože si myslím, že si to karvinští výtvarníci zaslouží,“ vysvětlil potřebnost galerie tajemník Magistrátu města Karviné Roman Nogol.

Pan Oldřich Kodeš, jako první autor vystavující v nové galerii, v letošním roce oslaví 97. narozeniny. Zrak už mu neslouží jako dříve a tvorbě se tedy věnuje jen okrajově, především plastikám, jako je třeba reliéf Antonína Dvořáka. „Ty prostory jsou opravdu pěkné a doufám, že se uplatní i pro ostatní výtvarníky," řekl prezentovaný karvinský výtvarník. Díla Oldřicha Kodeše budou v nové galerii vystavena do 14. dubna tohoto roku. „Galerie má za sebou úspěšný začátek a já bych ji do budoucna popřál mnoho spokojených návštěvníků,“ uzavřel slavnostní událost náměstek primátora Karviné Radim Slíva (nestr. za ČSSD).

Galerie je otevřena v pracovní dny od 8.00 do 11.30 a od 12.00 do 18.00 hodin, o víkendech od 9.00 do 13.00 – v období od 1. listopadu do 31. března, resp. od 10.00 do 12.00 a od 12.30 do 17.00 hodin – v období od 1. dubna do 31. října. Vstup do výstavních prostor není zpoplatněn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…