Key Investments Prahu 10 podváděla – ta se brání sérií žalob

07.06.2012 8:24

Až o desítky miliónů korun mohla společnost Key Investment (KI) podvést svého někdejšího klienta: městskou část Praha 10. Vyplývá to z odborných znaleckých posudků, které si Praha 10 nechala zpracovat u Národohospodářské fakulty VŠE a společnosti Grant Thornton Valuations.

Key Investments Prahu 10 podváděla – ta se brání sérií žalob
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

Rada Prahy 10 proto dnes na svém mimořádném zasedání odsouhlasila podání další série žalob a právních kroků, které ještě musí schválit městské zastupitelstvo. Podány pak budou žaloby nejen na náhradu škody na samotnou společnost KI, ale i na všechny členy statutárních orgánů KI a navíc i na její akcionáře a další fyzické osoby, které mohly její činnost zásadně ovlivňovat.

Uvedené posudky měly ocenit skutečnou hodnotu cenných papírů, které KI nakoupila za prostředky městské části, a jejichž tržní hodnotu pravidelně a dlouhodobě deklarovala až do výše 216 miliónů korun. Nyní vypracované posudky přitom hodnotu tehdejšího portfolia oceňují reálně o 100 až 150 miliónů korun méně. Praha 10 proto nyní také připravuje podání dalších trestních oznámení. Tyto právní kroky tak doplní již dříve podaná trestní oznámení na zvýhodňování a poškození věřitele, které jsou již více než rok předmětem policejního vyšetřování.

Radnice na vypracování posudků čekala několik měsíců a nyní tak již s určitostí ví, že se stala obětí sofistikovaného podvodu ze strany společnosti KI. Nad ní v době jejího působení přitom vykonávala dohled Česká národní banka (ČNB), od které měla také všechna potřebná povolení. Praha 10 ČNB již dříve požádala o poskytnutí informací o tom, jakým způsobem byl dohled vykonáván, dodnes však neobdržela žádnou odpověď. Městská rada proto také dnes schválila žádost o poskytnutí informací od ČNB na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nákupy nadhodnocených cenných papírů do portfolia v letech 2009-2010 řídila výlučně firma Key Investments, která u nich po celou dobu trvání smlouvy vykazovala pro Prahu 10 relativně velkou ziskovost. Obligace, které z portfolia zbyly, v současné době pro Prahu 10 spravuje ČSOB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha10.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…