Kladno: Českou cenu za architekturu získala Lávka přes Dřetovický potok

20.11.2019 8:38

Mezinárodní porota prestižní soutěže Česká cena za architekturu 2019 ocenila Lávku přes Dřetovický potok v kladenské čtvrti Vrapice. Lávka se nachází na pěší cestě na hřbitov. Autory projektu jsou architekti Ondřej Císler a Petr Tej z pražské kanceláře Aoc architekti, spoluautorem pak český sochař, malíř, restaurátor, kurátor a vysokoškolský pedagog Jan Hendrych.

Kladno: Českou cenu za architekturu získala Lávka přes Dřetovický potok
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

O Českou cenu za architekturu se ucházelo 186 děl, dokončených v posledních 5 letech. V červnu Česká komora architektů představila 34 nominovaných prací a 14. listopadu bylo slavnostně oceněno 6 prací, mezi nimi i Lávka ve Vrapicích.

Původní lávku přes Dřetovický potok ve Vrapicích strhla před několika lety povodeň. Nový mostek, jehož příprava započala v roce 2016 a instalace byla dokončena loni, reflektuje mimo jiné také požadavky na to, aby v případě další vysoké vody nezablokoval koryto.

„Mám velikou radost, že tato unikátní lávka z tenkostěnného pouhé 3 centimetry silného betonu dostala zasloužené ocenění České ceny za architekturu. Pro Kladno je udělení uznání připomínkou toho, že kvalitní architektura má v Kladně městě místo a věřím, že se ve městě objeví časem i další oceňované realizace", dodává Anna Gamanová, členka zastupitelstva a předsedkyně Výboru pro rozvoj, územní plánování a dopravu.

Kladno - lávka

Statické řešení, technologii materiálu a výroby unikátního tenkostěnného, ale superpevného prefabrikátu navrhli vědci z Kloknerova ústavu ČVUT. Lávku odlila společnost KŠ Prefa. Návrh vhodně využívá dvojí zakřivení geometrie lávky, které stabilizuje konstrukci v obou směrech. U můstku stojí socha „Strážce lávky“ z ateliéru Jana Hendrycha. Elegantní černý most tak propojuje už rok oba břehy Dřetovického potoka. Materiál, z nějž je lávka vyrobena, je probarvený ve hmotě, povrchově patinovaný leptáním a v klíčových detailech ručně dobrušovaný.

V letech 2015 - 2018 probíhaly přípravné práce. Kladenská radnice zajistila odkoupení pozemků, část jich získala darem, financovala také inženýrskou činnost, převoz, položení a ukotvení lávky, včetně stavebního dozoru. Zhotovitelská firma darovala lávku Kladnu na základě darovací smlouvy.

Letošní nominace zveřejnila Česká komora architektů 10. června v prostorách Fakulty architektury ČVUT v Praze. Práci českých architektů hodnotí prestižní sedmičlenná mezinárodní porota, které předsedá Imke Woelk, v Berlíně působící architektka a teoretička architektury. Porotkyní České ceny za architekturu pro rok 2019 je také Teresa Borsuk, britská architektka s bohatou praxí, mimo jiné také oceněná magazínem Architects‘ Journal jako Britská architektka roku 2015 za úsilí o zlepšení rovnosti žen a mužů v praxi. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

18:09 Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě