Kladno: Co dál s hazardem popíše studie

03.10.2013 6:31

Na včerejším mimořádném jednání Zastupitelstva města Kladna se řešilo co dále s hernami. Zastupitelé se nepřiklonili ani k jedné z pěti navrhovaných variant a žádají zpracování dopadové studie.

Kladno: Co dál s hazardem popíše studie
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Včera v podvečer v budově Kokos, kde se konalo mimořádné jednání Zastupitelstva města Kladna, byly přítomní zástupci herního průmyslu značně nervózní. Hrozilo totiž, že budou muset své herny zavřít nebo je alespoň přesunout na vybrané místo ve městě. Zastupitelé totiž jednali o pěti předložených variantách, jak dále naložit s hernami. Od úplného uvolnění stávající regulace tohoto sektoru, až po úplný zákaz.

„My považujeme Kladno za poměrně ostré město v přístupu k hernám. Uznali jsme společenskou odpovědnost a zařídili se podle toho,“ zaznělo z úst Andreje Čírtka, sekretáře Unie herního průmyslu ČR, který tak narážel na platné vyhlášky města regulující hazard. V Kladně totiž už několik let platí vyhlášky, které určují místa pro provozování jak klasických automatů VHP, tak i VLT. Stejně tak vyhláška regulující provozní dobu restauračních zařízení ve vybraných lokalitách. Dalším výrazným omezením je také plošný zákaz jakékoliv venkovní reklamy na hernách, která by lákala ke hře.

Zastupitelé se po krátké debatě většinově shodli, že pro rozhodnutí, ke které z předložených variant se přiklonit, potřebují studii. Zastupitelstvo proto uložilo Radě města Kladna zadat vypracování studie, která zmapuje současný stav provozování loterií a jiných podobných her na území města Kladna včetně dopadů jednotlivých variant, které byly včera zastupitelstvu předloženy.

„Studie by měla popsat i všechny negativní jevy, které s sebou herny přináší, stejně tak jako možnosti jak hazard omezit. Líbilo by se mi třeba řešení, kdy by si hráč musel před hrou  nastavit kolik může maximálně prohrát. Pak by totiž nehrozilo, že až během hry ztratí soudnost, prohraje nejprve majetek svůj, pak příbuzných a pak se zadluží. V úvahu je nutné brát také bezhotovostní možnosti placení,“ řekl kladenský primátor Dan Jiránek, který se výrazně zasazuje o regulaci heren i jako předseda Svazu měst a obcí.

„Domnívám se, že nelze řešit zvlášť pouze herny. Další výrazné negativum jsou šířící se ubytovny, jejichž osazenstvo právě herny hojně navštěvuje. Ve studii, kterou požadujeme, by se proto měla objevit spojitost i s touto problematikou,“ doplnil náměstek primátora Miroslav Bernášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestokladno.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…