Kladno: Jednu korunu za předzahrádky

12.05.2020 20:06

Město postupně připravuje podpůrné programy pro podnikatele, jejichž existenční situace je po zavedení opatření v nouzovém stavu nejvíce složitá.

Kladno: Jednu korunu za předzahrádky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na hlavním náměstí Kladna

Rada deklaruje ochotu pomoci podnikatelským subjektům. Majitelé restaurací za předzahrádky zaplatí symbolickou jednu korunu a o prominutí části nájmu mohou požádat i firmy v městských nebytových prostorech, a to ve spolupráci s dotačním programem kompenzací Ministerstva průmyslu a obchodu.

Dotace na nájmy

Rada města odsouhlasila princip pomoci podnikatelským subjektům na území Kladna formou prominutí úhrady nebo části úhrady za pronájem nebytových prostor v majetku Města Kladna. „U nájmu nebytových prostor promineme část nájemného osobám významně dotčených vládními opatřeními a to tak, že spolu s připravovanou dotací od státu by uzavřené provozovny nemusely platit nic, pokud to státní program umožní. Pro subjekty, které svou činnost omezily částečně, navrhujeme slevu nájemného ve výši 30 – 50%,“ uvedl primátor a dodal: “Aktuálně se konkrétní podmínky programu projednávají na vládní úrovni, jsme připraveni ihned po jejich zveřejnění podnikatelům maximálně vstříc.“

Předzahrádky pro restaurace za symbolickou jednu korunu

Restauratérům město odpustí nájem za metr čtvereční plochy jejich povolené předzahrádky, zaplatí pouze symbolickou jednu korunu. „Důvodem všech těchto opatření je fakt, že jde o nejvíce postižené skupiny podnikatelů v souvislosti se současnou pandemií koronaviru a restriktivními vládními opatřeními. Živnostníkům necháváme jejich prostředky, které by jinak odvedli městu. Žádost stačí zaslat e-mailem na Odbor správy majetku,“ řekl radní Lukáš Hanes.

Podmínkou je zachování průjezdnosti vozidel IZS a bezpečného průchodu po chodníku. Obchodníci si také budou muset po sobě uklidit. Pokud by obchodní předzahrádky narušovaly provoz, jsou obchodníci povinni předzahrádku upravit. Takový pokyn jim mohou dát úřední osoby i strážníci a policisté. „Věříme, že podnikatelé budou samozřejmě při využívání veřejného prostoru zodpovědní a ohleduplní. Z důvodu bezpečnosti chodců, osob na vozíčku je potřeba, aby na chodníku zůstal minimální průchozí profil 150 centimetrů,“ poznamenal primátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.