Kladno: Poplatky za odpady se budou od nového roku měnit

26.11.2019 20:34

Kladenská radnice připravuje změnu poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu. Za posledních 19 let se poplatek měnil pouze jednou, přitom objem odpadu se neustále zvyšuje a rozšiřuje se i škála prací, které město v souvislosti s odpadovým hospodářstvím zajištuje.

Kladno: Poplatky za odpady se budou od nového roku měnit
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Náklady spojené s nakládáním s komunálními odpady neustále rostou. V souladu se zákonem musí být odpady nejprve vytříděny a až poté je možno jejich nevyužitelnou část uložit na skládku. Snaha o maximální využití co největšího podílu vedla v průběhu let ke značnému rozšíření množství a typů kontejnerů pro jednotlivé využitelné složky odpadů. Zároveň narůstá celkový objem odpadů vyprodukovaných občany.

V roce 2018 činily náklady na odpady více než 76 milionů korun ročně, město na poplatcích vybralo 35 milionů a obdrželo dalších 7 milionů za vytříděný odpad. Sečteno a podtrženo, radnice dotuje odpady 34 miliony.  Zatímco v roce 2011 bylo vyprodukováno 18 164 tun odpadů, v roce 2018 to bylo už 20 335 tun (nárůst o cca 2 171 tun). Rozhodující část nárůstu produkce odpadů se přitom podařilo vytřídit. Hmotnost nevyužitelného odpadu uloženého na skládku přitom narostla pouze o 300 tun.

„Po analýze celé situace je jasné, že rozdíl mezi příjmy a náklady na komunální odpad stále roste. Poplatky za odpady se nezvyšovaly několik let. Od roku 2000 se zvýšily pouze jednou, a to ze 492 korun na 600 korun v roce 2013. Posledních šest let tedy v cenách není zahrnuta ani inflace, ceny služeb, pohonných hmot ani nové technologie," řekl primátor Dan Jiránek. „Poplatek se netýká dětí do tří let věku a občanů starších sedmdesáti let," dodal primátor.

Náklady na komunální odpady zahrnují řadu činností, které město hradí ze svého rozpočtu. Oproti roku 2013, kdy se poplatek naposledy upravoval, město zajišťuje mnohem víc druhů kontejnerů a speciálních nádob na třídění. „V ulicích města jsou k dispozici, vedle kontejnerů na komunální odpad, také kontejnery na plasty, papír, dva druhy skla, elektroodpad a také bioodpad. Vedle klasických kontejnerů se staráme také například o podzemní kontejnery na tříděné odpady, jejichž provoz přináší více prostoru v ulicích, ale také náročnější manipulaci," řekl, Radovan Víta, vedoucí Odboru životního prostředí.  „Provoz sběrných dvorů, které zajišťují servis pro celé Kladno a odpovědné třídění odevzdaných odpadů je práce pro naše děti, čím lépe se dnes budeme starat o odpady, tím méně starostí předáme příštím generacím, " dodal Víta.

V současné době se náklady na jednoho poplatníka pohybují kolem 1 100 korun, radnice tak doplácí téměř 500 korun. Cílem úpravy poplatku je narovnat současný stav do realističtějšího poměru příjmu a nákladů na odpady. Kladno bude také potřebovat nový sběrný dvůr v Kročehlavech, neustále se zvyšují ceny služeb, pohonných hmot a náklady na zaměstnance. Například v Berouně, Stříbře, Přerově, Chebu a dalších městech je poplatek za odpady dnes o 100 korun vyšší než v Kladně, v Humpolci o 180 korun a v Kaplicích se platí 850 korun ročně.

Novou výši poplatku ještě projedná Zastupitelstvo města Kladna, po jejím schválení bude účinná  od 1. 1. 2020. Vedení města věří, že tímto krokem se sníží narůstající rozdíl v příjmech a výdajích města na komunální odpady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.