Klimkovice: Místní část Josefovice má novou čistírnu odpadních vod

10.06.2020 11:38

Novou čistírnu odpadních vod slavnostně otevře město Klimkovice v pátek 12. června v 9 hodin. Postupně by se na ni mohlo napojit až 350 obyvatel především z městské části Josefovice, kde se nové zařízení nachází.

Klimkovice: Místní část Josefovice má novou čistírnu odpadních vod
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Čistírna odpadních vod a kanalizace pro městskou část Josefovice je největší investicí města za posledních osm let. V novodobé historii ji můžeme zařadit hned za kanalizaci, kterou město dokončilo v roce 2012 s náklady ve výši 135,7 milionů korun. Čistička v Josefovicích se stala nezbytností. Počet obyvatel této místní části Klimkovic se v posledních letech zvyšoval a nyní mají Josefovice už 115 čísel popisných. Všichni obyvatelé byli donedávna odkázáni na septiky. Vývoz jímek, případně pořízení domovní čističky odpadních vod je ale rok od roku finančně nákladnější. Přičemž stav zdejší vodoteči byl často důkazem, že ne všichni se o své odpadní vody starali v souladu s legislativou a také přírodou,“ uvedl starosta města Jaroslav Varga.

Čistička s kanalizací stála 40,4 milionu korun včetně DPH. Na pokrytí části uznatelných nákladů získalo město prostřednictvím Ministerstva životního prostředí evropskou dotaci z Operačního programu Životního prostředí ve výši, 16,3 milionu, Moravskoslezský kraj přispěl 2,3 miliony korun. „V souvislosti se změnou klimatu a suchem, které nás začalo každoročně trápit, je nutné, aby v regionu fungovala co nejlepší vodohospodářská infrastruktura. Její budování kraj podporuje dlouhodobě, na čističky odpadních vod nebo také vodovody či kanalizace ročně obcím přispíváme desítky miliony korun. Také jim nabízíme pomoc v hledání nejvhodnějšího způsobu, jak využívat dešťovou a odpadní vodu,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Město si od nové čistírny odpadních vod slibuje nejen naplnění zákonných požadavků v hospodaření se splaškovou vodou, ale především zlepšení životního prostředí v městské části Josefovice a v sousedním Jistebníku. Majitelé domů v České republice budou v budoucnu v návaznosti na nové zákonné úpravy povinni prokazovat kontrolním orgánům, zda nakládají s odpadní vodou v souladu s legislativou. Pokud nebudou napojení na čistírnu odpadních vod, budou muset doložit pravidelné vyvážení septiku, nebo funkční domácí čistírnu odpadních vod. Obě formy jsou nákladnější než napojení na obecní čistírnu. Po postupném napojení všech domácností v Josefovicích, u kterých to bude technicky možné a ekonomicky reálné, by se měla výrazně vyčistit krajina v blízkosti vodního toku v Josefovivích a do příkopů a vodoteče by se už měla dostávat pouze dešťová voda. Vybudování čističky zvláště oceňují jistebničtí rybáři.

„Jsme upřímně rádi, že se Klimkovice postavily k ekologii čelem a v Josefovicích konečně vybudovaly čističku odpadních vod. Při velkých přívalových deštích se splašky z Josefovic vyplavovaly až do rybníků na hranici Josefovic a Jistebníku, což snižovalo kvalitu vody a způsobovalo problémy s chovem ryb. Myslím, že investice do čističky v Josefovicích byla důležitým počinem, který ocení i generace našich dětí,“ prohlásil jednatel společnosti Chov ryb Jistebník Antonín Madzia.

„Netrpělivě jsem očekával zprovoznění čističky. Bydlíme s manželkou kousek od rybníků, na kterých hospodaříme teprve v posledních pěti letech. Ale v minulosti jsme byli svědky situací, kdy tehdejší majitel lovil z rybníků metráky ryb uhynulých po znečištění vody. Věřím, že nic podobného už se nestane a že voda přitékající z nové čističky nebude pro žádné živočichy v rybnících ani v jejich okolí nijak nebezpečná,“ doplnil Ivan Lövy, majitel rybníků nacházejících se v Jistebníku na hranici s Josefovicemi.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

Nová čistírna zahájila v květnu zkušební provoz, který bude trvat rok. Za tu dobu by se měla napojit většina domácností z Josefovic. Mezi prvními napojenými objekty vedle několika rodinných domů je také josefovická mateřská škola. Projekt čistírny v Josefovicích vznikal od roku 2004. Nakonec byla použita jiná, modernější technologie, než bylo původně navrženo. Zvolilo se kontejnerové řešení od společnosti WPL, které se vyznačuje kompaktností a robustností technologických procesů. Jeho hlavní výhody spočívají ve vysoké flexibilitě vůči kolísání objemu a kvality přitékajících splaškových vod, a to díky fixaci mikroorganismů na plastových tělíscích uložených v provzdušňované zóně čistírny.

„Tento fakt je podstatný zejména v malých obcích, pro které je problém spojený s fluktuací nátoku typický. Zároveň jsou stavebně zabudované sklolaminátové kontejnery vystrojovány takzvaně off-site, v dílně dodavatele, a jako hotové dodávány přímo na stavbu, což značně eliminuje rizika spojená s přesností stavební výroby. Nadzemní provozní objekt, který je vybaven elektrotechnologickým zařízením, byl také proveden jako systémový sklolaminátový kontejner,“ objasnil manažer společnosti WPL František Lindovský.

Generálním dodavatelem mechanicko-biologické čistírny odpadních vod byla společnost VHS stavby ve spolupráci s firmou Jankostav. Na projektu pracovaly od září 2018. „Skolaminátové kontejnery jsme, obetonované, zapustili do úrovně terénu. Na odtoku z ČOV náš tým realizoval také biologický rybník. Ten slouží k vyrovnání průtoku na odtoku a k dalšímu dočištění vod odtékajících z čistírny. Jedná se o jednoduchou zemní nádrž o půdorysu hladiny zhruba 800 metrů čtverečních,“ doplnil Jaroslav Petrlík, vedoucí střediska Vysočina společnosti VHS. Dodal, že práce po celou dobu probíhaly bez komplikací a termín dokončení byl dodržen podle plánu.

Součástí stavby bylo také vybudování nové kanalizace v Josefovicích v délce 2 157 metrů. Město zároveň nechalo v místní části opravit všechny cesty za 2,5 milionu korun. Následovat by měla oprava povrchu hlavní silnice, kterou bude dělat pravděpodobně v příštím roce Správa silnic Moravskoslezského kraje s přispěním Klimkovic.

Město už za tím účelem vyčlenilo další finanční prostředky ve výši 1,2 milionu korun. Město Klimkovice má také starší čistírnu odpadních vod, která obsluhuje místní část Hýlov. Odpadní voda z centra Klimkovic je odváděna na Ústřední čistírnu odpadních vod Ostrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…