Kniha o zrození Českých Budějovic osloví patrioty

22.05.2015 15:55

Kdo má rád své město, je místním patriotem a zajímá se o historii, toho pravděpodobně potěší nová kniha s názvem Fundatio Civitates – Zrození královského města Českých Budějovic. Zájemci si ji mohou koupit v radničním Turistickém informačním centru.

Kniha o zrození Českých Budějovic osloví patrioty
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Na jejích stranách jsou v přehledných kapitolách vylíčeny okolnosti a průběh založení Budějovic. Ukazuje ale i to, že ne vše mohlo být tak, jak bývá většinou popisováno. S počátky královského města je totiž spojena celá řada otázek, například zda se v okolí již ve 13. století těžilo stříbro, jestli tu existovala královská mincovna a mohl tady stát královský hrad, jak mohla být za pomoci provazců vyměřena pravidelná síť ulic, kdo vlastně byl lokátor Hirzo či první doložený rychtář Klaric, odkud přišli první měšťané, jak vypadaly jejich nejstarší příbytky, a jak rostly první kamenné stavby,“ přibližuje obsah knihy její autor Daniel Kovář.

Latinský název Fundatio Civitatis - Založení města byl inspirován zmínkou v listině z roku 1344, kde si zdejší soukeníci nechali potvrdit, že jsou osvobozeni od dávek už "od založení města" (a fundatione civitatis). Publikaci doplňuje velké množství barevných obrázků a její cena je 249 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…