Knihy do vlaku hledají čtenáře i v Kyjově

17.01.2018 19:03

Na kyjovském nádraží se nově objevily regály s knihami. Cestující si je mohou půjčit a vrátit do podobné knihovny v cílové stanici. Projekt „Kniha do vlaku“ se během tří let rychle rozšířil po celé zemi, kyjovská nádražní knihovna je už pětaosmdesátá.

Knihy do vlaku hledají čtenáře i v Kyjově
Foto: wikipedie
Popisek: Kyjov

Četba patří k oblíbeným činnostem, jak pasažéři ve vlaku či v autobuse zahánějí dlouhou chvíli. Cestující, kteří u sebe žádnou knihu nemají, teď nově mohou využít nabídky kyjovské knihovny. „V nádražní budově jsme nainstalovali regály, ve kterých lidé najdou zhruba šest desítek knih. Jedná se o vyřazené tituly z knihovního fondu, především beletrii a dětskou literaturu,“ vysvětluje ředitelka Městské knihovny Kyjov, Michaela Moudrá. Zájemce může knihou prolistovat třeba jen při čekání na spoj, nebo s ní nastoupit do vlaku. Projekt je založen na volném půjčování knih s možností vrátit je v kterékoli jiné zúčastněné stanici. „Když se čtenáři kniha zalíbí, klidně si ji může nechat, případně na oplátku dát do regálu své tituly, které najde doma a už nevyužije,“ dodává Moudrá.

Pilotní projekt odstartoval v roce 2014 v Mikulově. Od té doby se zapojilo více než osm desítek knihoven po celé České republice. Městská knihovna Kyjov hledá nové, neotřelé cesty ke čtenářům. Že se rozšiřování knihovního fondu i mimo své půjčovny nemusí bát, ukázaly předchozí dvě letní sezony, během kterých měli zájemci možnost půjčit si knihu na kyjovském koupališti. „Měli jsme obavy, že budeme knížky a časopisy sbírat poházené okolo bazénů nebo je dokonce lovit z vody, ale tento problém nenastal. Naopak lidé sami nám nabízené tituly rozšiřovali o své časopisy, které si na koupaliště přinesli,“ vyzdvihuje ředitelka.

Vandalů se vedení kyjovské knihovny neobává ani na nádraží. Na knihy po dohodě příležitostně dohlíží paní pokladní. Pomoc přislíbila i ředitelka Klvaňova gymnázia – z řad studentů osloví dobrovolníky, kteří za vzděláním dojíždějí a kteří by knihy po cestě z nebo do školy v regálech zkontrolovali a případně seřadili.

Když si stávající knížky lidé rozeberou, je knihovna připravena doplnit nádražní regály o nové tituly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.