Kolín: Architektonická soutěž na Jiráskovo náměstí má svého vítěze

02.09.2021 18:55

Architektonická soutěž na Jiráskovo náměstí, která proběhla, zná svého vítěze. Šlo o velmi důležitý počin pro další rozvoj Zálabí. Soutěž přinesla dvanáct zajímavých návrhů, ze kterých odborná porota vybrala a ocenila ten nejlepší. Autory vítězného návrhu jsou Ing. arch. Ondřej Fabián a Ing. arch. Verónica Gallego Sotelo.

Kolín: Architektonická soutěž na Jiráskovo náměstí má svého vítěze
Foto: wikipedia.org
Popisek: Kolín

"S výsledkem jsme spokojeni, považujeme ho za adekvátní a životaschopný koncept pro další práci na rozvoji tohoto místa v našem městě," zhodnotil soutěž městský architekt David Mateásko.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Soutěž byla zadána i tak, že vítězný návrh má ukázat možnou budoucí architektonickou proměnu náměstí. Bude sloužit jako vize možné postupné přeměny Jiráskova náměstí. Za tím účelem bude vítězi soutěže zadána architektonicko-urbanistická studie na řešení revitalizace veřejných prostranství Jiráskova náměstí v Kolíně. Na to pak budou navazovat další konkrétní projektové kroky a realizované úpravy náměstí po etapách.

V zadání soutěže bylo rovněž zmíněno, že by se měl soutěžní návrh vážně věnovat i myšlence možné dostavby prostoru náměstí novostavbou, která by prostor oddělila od rušné ulice Mostní a dopravně zatížené kruhové křižovatky. Jedná se o urbanistické téma, které je potřebné prověřit kreativním návrhem a teprve ke konkrétní vizi snášet argumenty pro a proti a myšlenku buď potvrdit, nebo zavrhnout. Nad návrhy je třeba diskutovat a prověřovat kvality a negativa. Takováto stavba může mít tolik podob, funkcí, výšek a plošného rozsahu, že ji nelze jako ideovou možnost v tuto chvíli zavrhnout, ale naopak je dobré ji široce prověřovat. Koneckonců náměstí bylo právě v těchto místech v minulosti definováno blokem domů. Na jeho zbytcích je to doposud patrné.

Jsme rádi, že se návrhy věnovaly i tématu dostavby a jejím logickým ohraničením náměstí. Výsledky však vnímejme volně. Nebyla zadána konkrétní budova, stavební program, ani objem stavby. Šlo jen o možné urbanistické vymezení plochy pro další diskusi. Toto bude řešit až navazující urbanistická studie.

A čím si návrh zasloužil své prvenství? Zejména ucelenou plochou náměstí se zapojením kostela sv. Víta a hřbitova. To, že prostor náměstí obsahuje vymezené funkční části (např. volná plocha, místo trhů, místo posezení pod stromy ad.), které spolu tvoří jeden kompaktní celek. Navržené dopravní řešení. Eventuální blok městských domů s podzemními garážemi, který tak doplňuje frontu domů podél hlavní ulice.

Co je zásadní. Je třeba vnímat, že toto není finální projekt, ale vize. Vize, kterou chceme dále podrobně a detailně beze spěchu rozpracovávat. Návrh chceme představit veřejnosti a bude u něj možná debata s městským architektem a samozřejmě budou dále probíhat debaty s veřejností nad celým vývojem. První setkání plánujeme již na 15. září od 17 h v Ceropu. Jsme na počátku cesty, těšíme se na vás a vzájemnou diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.