Kolín zve na 10. ročník historických slavností na Kmochově ostrově

05.08.2022 21:33 | Tisková zpráva

Dovolujeme si Vás pozvat na 10. ročník historických slavností na Kmochově ostrově v Kolíně, který se bude konat v sobotu 13. srpna 2022. Akce bude věnována osobě císaře Rudolfa II. a jeho době.

Kolín zve na 10. ročník historických slavností na Kmochově ostrově
Foto: wikipedia.org
Popisek: Kolín

Diváci se mohou těšit na umění šermířů i renesančních střelců, dobové tance a jejich výuku, renesanční hudbu v podání dvou kapel, divadelní představení ze života šlechty i poddaných na přelomu 16. a 17.stol., kejklíře či hvězdopravce, který před císařem zhmotní historii (přehlídka vojenství od antiky po 20 stol.).

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

Na vedlejší scéně u altánku bude na diváky čekat opravdový Golem, alchymistická dílna, tábor landsknechtů, výstavka zbraní, dílna svíčkaře (kde si děti mohou z vosku vyrobit vlastní svíčku). Dále dvorní písař který předvede, jak se psalo brkem a inkoustem, nebude chybět ani naučná stezka pro nejmenší, ražba mincí (kde si návštěvníci mohou sami vyrazit repliku dobové mince), sokolník a mnoho dalšího.

A proč si letos připomínáme právě Rudolfa II. z rodu Habsburského?

Jednak se připomíná 470 let od jeho narození, 410 let od jeho úmrtí a 420 let od vzniku Rudolfovi osobní koruny, která se stala symbolem Habsburků. Dále se připomíná 130 let od vzniku nové měny – rakousko-uherské koruny – inspirované právě Rudolfovou osobní korunou (2.srpna 1892).

Letos také uběhlo 100 let od naší první kovové mince nové měny – koruny československé (inspirované tou rakousko-uherskou). A samozřejmě vzpomeneme i 100 let od úmrtí posledního našeho panovníka a taktéž posledního vládnoucího Habsburka – Karla I.

Více informací najdete na webu Skupiny historického šermu Páni z Kolína ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…