Kopřivnice: Vršky tentokrát pomůžou nemocnému Jarečkovi

03.03.2016 14:46

Pár měsíců po vyhlášení sbírky vršků pro Jarečka obyvatelé Kopřivnice opět dokazují, že jim osud nemocných dětí není lhostejný. Radnice v současné době eviduje dvě stě padesát kilogramů nasbíraných vršků a upozorňuje, že sbírání pokračuje dál.

Kopřivnice: Vršky tentokrát pomůžou nemocnému Jarečkovi
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

V pořadí čtvrtá kopřivnická sbírka vršků z PET lahví na pomoc konkrétnímu dítěti s těžkým zdravotním postižením byla zahájena 1. prosince loňského roku. „Po dohodě s odborem sociálních věcí a zdravotnictví byl tentokrát vytipován malý Jareček, kterému chceme touto cestou pomoci uhradit rehabilitaci prostřednictvím takzvané Bobathovy metody,“ uvedla koordinátorka sbírky Marta Marková s tím, že ke sběru byly vyzvány kopřivnické mateřské i základní školy, široká veřejnost stejně jako organizace působící v Kopřivnici a jejím okolí.

Jareček se narodil předčasně ve 26. týdnu s porodní váhou 740 g a se silným krvácením do mozku. Následovaly tři operace mozku se zavedením trojkomorového hydrocefalu (zvýšená akumulace tekutiny – mozkomíšního moku v dutinách mozku). Chlapec trpí dětskou mozkovou obrnou, těžkou vadou zraku a sluchu. Kvůli prodělané mozkové obrně je odkázán na 24hodinovou péči rodičů.

V současné době radnice eviduje dvě stě padesát kilogramů nasbíraných vršků. „I když byla sbírka zahájena v prosinci loňského roku a potrvá do konce září roku letošního, podle zkušeností z předchozích ročníků sbírek očekáváme v letních měsících nárůst sběru vršků,“ sdělila Marta Marková s tím, že lidé mohou vršky odevzdávat na zavedených sběrných místech, tedy ve vestibulu kopřivnického městského úřadu, v městské knihovně a jejích pobočkách, v mateřských a základních školách. „Stejně jako v předchozích sbírkách i v této se chystáme tři nejlepší sběratele, jak z řad jednotlivců tak organizací, ocenit a odměnit drobnými dárky,“ doplnila koordinátorka sbírky.

Poslední dokončená sbírka, která se uskutečnila od podzimu 2014 do srpna 2015 byla určena pro rodinu malé Adélky na zakoupení terapeutické sítě. S ohledem na velký ohlas a snahu pomoci tomuto dítěti s nelehkým osudem, jak ze strany jednotlivců, tak i organizací bylo nakonec z prostředků této sbírky pořízeno i polohovací křeslo Žabák, finanční prostředky ve výši šest tisíc byly navíc vybrány mezi zaměstnanci úřadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…