Kopřivnice se brzy dočká domova pro seniory

17.12.2021 16:59 | Tisková zpráva

Startuje projekt Výstavba domova pro seniory a domova se zvláštním režimem Kopřivnice. V týdnu došlo k oficiálnímu předání bývalé stravovny a přilehlých pozemků stavební firmě.

Kopřivnice se brzy dočká domova pro seniory
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Rekonstrukce stávajícího objektu bude zahájena hned, budování novostavby začne v závislosti na počasí. Výsledkem bude pětipodlažní objekt s kapacitou 84 lůžek poskytující pobytovou službu pro seniory, náklady činí zhruba 370 milionů korun. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí

„Podle predikce vývoje počtu obyvatel našeho kraje se do roku 2050 zvýší počet seniorů o více než 100 tisíc, a budou tak tvořit téměř třetinu obyvatel. Kopřivnice je jedinou obcí s rozšířenou působností, která nedisponuje pobytovou službou pro seniory na svém území,“ uvádí memorandum z roku 2017, jímž se Moravskoslezský kraj a město Kopřivnice dohodli na spolupráci při vzniku pobytové sociální služby pro seniory - projektu, který je již řadu let prioritou mnoha místních občanů i politiků. Tímto memorandem se město zavázalo bezúplatně převést na kraj pozemky na ulici Příčné pro stavbu domova a přilehlých parkovacích ploch, včetně stávajícího objektu stravovny. Moravskoslezský kraj na svá bedra převzal vytvoření nové dokumentace, zajištění stavebního povolení, samotnou výstavbu a zřízení příspěvkové organizace k zajištění sociálních služeb. Ty budou v novém objektu poskytovány dvě – 32 lůžek bude určeno pro službu Domov pro seniory, 52 lůžek pro Domov se zvláštním režimem, který zajistí péči o seniory s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Dohodnutý je také způsob financování, kdy výstavbu a první rok poskytování služeb zaplatí kraj, následně se bude na provozních nákladech podílet i město.

Novostavba domova v Kopřivnici bude historicky první, kterou Moravskoslezský kraj postaví. „Hotová stavba by měla být předána přibližně v září 2023. Poté budou přijímány přihlášky a první obyvatelé by se mohli nastěhovat v roce 2024,“ přiblížil plánovaný harmonogram Jiří Navrátil, náměstek hejtmana pro oblast sociální.

V souvislosti s výstavbou domova pro seniory dojde k omezení parkování v této lokalitě. Již zítra začne třinecká firma IPS budovat oplocení staveniště. Město nyní projednává možnosti náhradního parkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…