Krnov: Hrnce i paroží. Věci se vracejí zpět k lidem

03.11.2021 11:11

Už čtyři měsíce mohou Krnované využívat služeb re-use centra v bývalé výkupně druhotných surovin ve Vaškově ulici. Jedná se o místo, kam jedni zdarma odevzdávají nepotřebné věci a druzí si je bezplatně berou. Re-use totiž znamená „znovupoužití“ věcí, které se tak nestávají odpadem.

Krnov: Hrnce i paroží. Věci se vracejí zpět k lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice města Krnov

„Nejvíc přináší knihy, jež obsluha vyskládá do volných polic skříní a zájemci si je tak mohou prohlédnout. Někteří si je zapůjčí a po přečtení vrátí, určitě však tímto nechceme konkurovat knihovně,“ říká s nadsázkou Pavla Hájková z oddělení komunálních služeb. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
„Po knihách je největší zájem o porcelán i hrníčky a skleničky všeho druhu. Objevují se i sportovní potřeby, které si poměrně rychle najdou nového majitele, stejně jako nábytek. Lidé se také často ptají na kuchyňské nádobí, jako jsou hrnce nebo pánve,“ dodává s tím, že zatím nejkurióznější předmět bylo paroží jelena čtrnácteráka, které však do dvou dnů bylo pryč. Občas se stane, že lidé si nějakou věc odnesou, ale za pár dní ji vrátí s tím, že si to rozmysleli. „Takový postup je v pořádku. My jsme rádi, že věci nekončí v kontejneru,“ vysvětluje Pavla Hájková.

Centrum je otevřeno každé pondělí, středu a pátek od 13.00 do 17.00 hodin, v úterý, čtvrtek a v sobotu od 8.00 do 12.00 hodin. Lidé mohou nosit nábytek, vybavení domácností, dekorace, mechanické spotřebiče, hračky, sportovní vybavení, knihy i časopisy. Sběrné místo nepřijímá drobnou a domácí elektroniku, pracovní elektrické nástroje či jiná elektrozařízení, čalouněný nábytek, plyšové hračky a oblečení. „Přijaty jsou jen čisté a funkční předměty, o převzetí má právo rozhodnout obsluha,“ upozorňuje Pavla Hájková.

Původně město uzavřelo smlouvu o pronájmu prostor do konce roku, protože se však nová služba osvědčila, prodlouží ji na celý příští rok. „Centrum denně navštíví až 20 osob a zájem tak splnil naše očekávání. S majitelem pozemku proto jednáme i o možném odkupu. Pokud by došlo k dohodě, rádi bychom prostory zrekonstruovali,“ uzavírá Pavla Hájková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…