Krnov: V některých bytech bude vyšší nájem

25.07.2019 16:59

V Krnově po osmi letech zdraží nájem v městských bytech, které mají pevně stanovené nájemné. Měsíční nájemné za užívání jednoho metru čtverečního plochy bytu bude od 1. září vyšší o deset korun.

Krnov: V některých bytech bude vyšší nájem
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

„U smluv na dobu určitou se nájemné zvedne k termínu obnovení smlouvy, u smluv na dobu neurčitou od 1. ledna 2020,“ uvádí vedoucí odboru správy majetku města Lenka Andršová. Zvýšením nájemného město reaguje na trh nájemního bydlení v Krnově. „Nájemné v bytech s pevně stanoveným nájemným, které je od 35 do 45 korun za metr čtvereční měsíčně, je trvale pod průměrem místního nájemného. To se pohybuje kolem 70 korun. Vyšší ceny zohledňují také stále se zvyšující komfort bydlení. Domy i uvolněné byty postupně rekonstruujeme,“ upřesňuje. Příkladem mohou být bytové domy v Albrechtické ulici 156-166, do nichž v posledních dvou letech město investovalo více než 22 miliony korun, a to do rekonstrukce elektroinstalace, výměny oken a zateplení. V Krnově došlo ke zvýšení nájemného naposledy v roce 2011.

Růst nájemného není jedinou změnou, která obyvatele městských bytů po 1. září čeká. Mění se i některé podmínky získání bytu. „Aby se do bytů brzy nevraceli nájemníci, kteří byli nuceni odejít kvůli dluhům na nájemném, prodloužili jsme o dva roky dobu, po jejímž uplynutí mohou opět o byt žádat. Nově nájem městského bytu získá žadatel, který v posledních pěti letech neopustil městský nájemní byt z důvodu neobnovení nájemního vztahu ze strany města,“ vysvětluje Lenka Andršová.

Změn dozná rovněž postup odboru správy majetku města při podávání výpovědi v případě pohledávky uživatele bytu za městem Krnovem v souvislosti s užíváním bytu. „Když nájemce nezaplatí více než dva měsíce, a to opakovaně během kalendářního roku, bude nájemní vztah ukončen. Dosud jsme byli shovívavější, problémy nájemníkům nastaly až po čtvrt roce,“ říká vedoucí.  

Od začátku září se také rozšíří seznam bytových domů s byty s draženým nájemným. Nově budou do této kategorie zařazeny domy Albrechtická 100b, 100c, 100d, 100e, Revoluční 28, Žižkova 16 s celkem 77 byty. „Současní nájemníci bytů v těchto domech ale mohou být v klidu. Budou stále platit pevně stanovené nájemné jako dosud. Změna nastane až ve chvíli, kdy budeme uvolněný byt pronajímat novému zájemci,“ uvádí Lenka Andršová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…