Kroměříž: Jablečný den na Velkém náměstí přinese zábavu i poučení

21.09.2021 21:49

Kroměřížská radnice chystá na sobotu 16. října Jablečný den spojený s farmářskými trhy.

Kroměříž: Jablečný den na Velkém náměstí přinese zábavu i poučení
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Návštěvníci budou moci ochutnat různé výrobky z jablek, včetně moštů, prohlédnout si výstavu plodů starých odrůd a také si užít připravený kulturní program,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová. Akce se uskuteční na Velkém náměstí od 9 do 16 hodin, a to jen za příznivého počasí a příznivé epidemické situace. Vstup je zdarma. 

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí

Jablečný den zájemcům představí historii ovocnářství na Kroměřížsku a výsledky mapování a pátrání po starých a krajových odrůdách jabloní a hrušní. „Mnozí si jistě vzpomenou na některé názvy odrůd, jako jsou například Panenské české, Strýmka, Kysňačka, Parména zlatá zimní nebo Malinové Holovouské,“ poznamenal Martin Posolda z odboru služeb, který má na starost městskou zeleň. Podle něj by se staré odrůdy mohly do krajiny vrátit v podobě extenzivně obhospodařovaných sadů a alejí.

„V dnešní době představují tyto plochy v okolní kulturní krajině často poslední místa, kde přežívá řada vzácných druhů rostlin a živočichů, neboť v intenzivně zemědělsky využívané krajině byla už většina původních přirozených biotopů těchto organismů zničena,“ dodal Posolda. Staré a krajové odrůdy jsou navíc podle něho odolné, plodné, rozmanité chuti i vysokého obsahu vitaminů, které často novější prošlechtěné odrůdy jabloní a hrušní postrádají.

Jablečný den nabídne také workshopy, pohádku pro děti Sněhurka a 7 trpaslíků, fotokoutek a soutěže. Chybět nebude ani občerstvení. Akci pořádá kroměřížská radnice a Zdravé město Kroměříž ve spolupráci s dalšími partnery. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…