Kroměříž: Město od ledna příštího roku otevře nový parkovací dům

25.10.2021 6:31 | Tisková zpráva

Kroměřížané i návštěvníci města budou moci od příštího roku využít služeb nového parkovacího domu v Havlíčkově ulici. Radnice ho otevře v lednu.

Kroměříž: Město od ledna příštího roku otevře nový parkovací dům
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Nabídneme v něm levné stání turistům i lidem pracujícím v centru města a jeho okolí. Celodenní parkování přijde na 50 korun, hodina stání deset korun, samozřejmě nejvýše do maximální částky 50 korun,“ poznamenal starosta Jaroslav Němec.

Parkovací dům bude mít 137 stání, z toho šest míst bude vyhrazeno pro handicapované. Hlavní stavební objekty jsou čtyři – hromadná garáž, zázemí, informační centrum a veřejné prostranství na nároží, které bude sjednocovat objekty hromadné garáže a bytového domu. Do hromadné garáže a z ní se bude vjíždět i vyjíždět z ulice Velehradská. Garáž bude mít dvě podlaží, částečně je zapuštěná pod přilehlý terén. Zázemí je jednopodlažní, stejně tak informační centrum, které je u vstupu do hromadné garáže. Na veřejném prostranství budou stojany pro 35 jízdních kol.

Náklady na stavbu činí asi 86 milionů korun. Radnice má na parkovací dům slíbenou dotaci téměř 51 milionů korun z evropských fondů. Jde o menší část celkových nákladů s ohledem na takzvané nezpůsobilé výdaje, tedy práce, na které dotaci žádat nejde. Jedná se například o sanaci palivových nádrží, které dříve využívala armáda.

Parkovací dům staví od loňského listopadu společnost GEMO z Olomouce. Stavba měla být dokončena do léta příštího roku. „Díky nasazení a dobré práci zhotovitele ale můžeme parkovací dům otevřít o několik měsíců dříve. Rád bych za to společnosti GEMO poděkoval,“ dodal Němec.

Parkovací dům by měl výrazně zlepšit situaci v dopravě poblíž historického centra Kroměříže. Pozemky na parkovací dům získala radnice při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy. Tento objekt vedení Kroměříže momentálně přebudovává na startovací byty pro mladé lidi a na byty pro seniory, mělo by jich být několik desítek.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …