Kroměříž: Při zakázkách, týkajících se vodárny, město nepochybilo

15.01.2019 18:16

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v těchto dnech konstatoval, že kroměřížská radnice při uzavírání smluv o poskytování právních služeb ohledně společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK) nepochybila. Antimonopolní úřad proto neshledal důvody pro zahájení správního řízení z moci úřední, stojí ve zprávě, kterou ÚOHS zaslal radnici.

Kroměříž: Při zakázkách, týkajících se vodárny, město nepochybilo
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Od začátku tvrdíme, že zakázky na poskytování právních služeb, jejichž cílem bylo uzavření akcionářské dohody ve VaK, byly zcela v pořádku a že byly zadány podle zákona a v souladu s vnitřními předpisy radnice. Jsem rád, že ÚOHS dospěl ke stejnému závěru,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Podnět k ÚOHS podal loni na podzim před komunálními volbami advokát z Prahy.

Před volbami bylo podáno i trestní oznámení na policii, která od té doby zakázky na právní služby související s VaK prověřuje. „Podobně jako podnět na ÚOHS i toto trestní oznámení vnímám jako součást politického boje. Očekávám nyní, že policie věc odloží a my se poté konečně budeme moci soustředit pouze na práci pro občany. Byla-li zakázka zadána podle zákona a vnitřních předpisů, nemohlo dojít ke spáchání žádného trestného činu,“ konstatoval Němec.

Akcionářská dohoda ve společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž byla uzavřena na podzim roku 2016. Podnět k ÚOHS i trestní oznámení na policii byly tedy podány až zhruba po dvou letech, a to těsně před komunálními volbami konanými loni v říjnu. Starosta Němec, který loni vystoupil z vládního hnutí ANO, komunální volby jako lídr Nezávislých vyhrál. Po nich sestavil koalici a byl opět zvolen do čela města.

Akcionářskou dohodu ve VaK uzavřela Kroměříž, město Morkovice-Slížany a obce Dřínov a Zborovice. Obyvatelům regionu dává na 30 let jistotu, že právě města a obce budou hospodaření s klíčovou surovinou ovládat. Zajišťuje přijatelnou cenu vody, která je nejnižší ve Zlínském kraji, obnovu vodovodů a kanalizace s pomocí dotací i to, že zisk společnosti skončí u měst a obcí a ne u privátních subjektů, jako tomu je u jiných vodáren v České republice.

„Akcionářskou dohodu považuji za profesionálně zvládnutou strategickou spolupráci samosprávy, v níž samozřejmě právní služby hrály klíčovou roli. Jsem proto osobně velmi rád, že se za náš postup antimonopolní úřad jednoznačně postavil,“ uzavřel kroměřížský starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…