Kroměříž: Pro svatby se omezení zmírňují, vítání občánků se prozatím konat nemohou

01.06.2021 9:37

Omezení související s koronavirem se dotkly také svateb a dalších obřadů vykonávaných matrikou. S klesajícím počtem nových případů nemocnic covid-19 se však omezení zmírňují. Zvyšuje se počet možných účastníků svateb, ale stále platí, že jubilejní svatby – zlatá nebo diamantová – a vítání občánků se konat nemohou.

Kroměříž: Pro svatby se omezení zmírňují, vítání občánků se prozatím konat nemohou
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Všechny nás těší, že se situace obrací k lepšímu. Svateb konaných uvnitř se může zúčastnit až 30 osob bez dalších omezení a bez nutnosti použít roušky nebo respirátory. Venkovního svatebního obřadu se může účastnit až 100 osob a vnitřního až 50, zde ale platí již určitá omezení,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

V případě obřadů konaných ve vnitřních prostorách za účasti 31 až 50 osob a venkovních obřadů s maximálním počtem 100 lidí je nezbytné, aby osoby, které se obřadu účastní, absolvovaly nejdéle před sedmi dny PCR test nebo před maximálně 72 hodinami antigenní test s negativním výsledkem. Případně se mohou prokázat certifikátem ministerstva zdravotnictví o provedeném očkování proti onemocnění covid-19, ovšem u dvoudávkové vakcíny musí od první aplikace uplynout nejméně 22 a nejvíce 90 dní (pokud nebyla aplikována druhá dávka), nebo ne více než devět měsíců (pokud byla druhá dávka očkována). V případě jednodávkové látky pak musí od aplikace uplynout více než 14 dní a méně než devět měsíců, nebo účastníci obřadu musí mít potvrzené prodělání onemocnění covid-19 a uplynula u nich doba izolace, ale zároveň od prodělání nemoci neuplynulo více než 180 dní.

Osoby účastnící se svatebního obřadu nejsou povinny nosit ochranu dýchacích cest, a to bez ohledu na počet účastníků, ale kdo chce, může si roušku nebo respirátor ponechat. V případě, kdy se účastníci svatby pohybují po vnitřních prostorách veřejných budov mimo obřadní místnost, mají povinnost stanovený ochranný prostředek nosit.

„Do počtu účastníků svatby se započítávají i oddávající, matrikář, hudebníci, fotograf případně tlumočník. I pro ně platí stejné podmínky jako pro svatebčany,“ řekla vedoucí oddělení matriky kroměřížské radnice Kateřina Lučanová a dodala, že je třeba počítat s tím, že na obřad se může dostavit namátková kontrola, proto by všichni zúčastnění měli mít potřebná potvrzení s sebou. U obřadů do 30 osob ve vnitřních i vnějších prostorách není nutné prokazovat se testem nebo dokladem o očkování a podobně.

Obřady vítání občánků a jubilejních svateb prozatím neumožňují platná opatření ministerstva zdravotnictví, která stanoví výjimku pouze pro svatební obřady nebo vstup do registrovaného partnerství, případně na pohřby. „Věříme, že se to brzy změní, proto město Kroměříž vypsalo první termíny na vítání občánků na soboty 3. a 31. 7. 2021. Případné změny a detaily bude se zájemci třeba upřesnit dle aktuální situace,“ doplnila Lučanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…