Kroměříž: Radní vybrali zhotovitele parkovacího domu

18.09.2020 17:39

Kroměřížští radní vybrali firmu, která by měla postavit parkovací dům v Havlíčkově ulici. Mezi deseti nabídkami uspěla společnost GEMO z Olomouce, která nabídla cenu 85,2 milionu korun.

Kroměříž: Radní vybrali zhotovitele parkovacího domu
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Cena byla při splnění podmínek jediným kritériem, které rozhodovalo. Mám radost z toho, že jsme se oproti projektu dostali s náklady výrazně níže,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Parkovací dům měl podle projektu, včetně přípravných prací, přijít asi na 135 milionů korun. Radnice má na jeho stavbu slíbenou dotaci téměř 51 milionů korun z evropských fondů. Jedná se o menší část celkových nákladů s ohledem na takzvané nezpůsobilé výdaje, tedy práce, na které dotaci žádat nejde. Jedná se například o sanaci palivových nádrží, které dříve využívala armáda. Sanace byla součástí přípravných prací, které město zahájilo v červnu.

Přijdou na 11 milionů korun a zahrnují odstranění skladu olejů i pohonných hmot, včetně sanace půdy zasažené ropnými produkty, odstranění garáže, manipulační plochy a také parkoviště v bývalém areálu vojenské správy. Odstraněny byly náletové křoviny. Sdružení firem VW WACHAL z Kroměříže a GriToN CZ z Prahy se ještě postará o přípravu podloží pro samotnou výstavbu parkovacího domu.

Parkovací dům by měl výrazně zlepšit situaci v dopravě poblíž historického centra Kroměříže, bude mít kolem 150 míst. Pozemky na parkovací dům získala radnice při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy. Tento objekt vedení Kroměříže plánuje přestavět na startovací byty pro mladé lidi a na byty pro seniory, mělo by jich být několik desítek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…