Kroměříž: Radnice se opět připojí k akci Vlajka pro Tibet

28.02.2019 21:10

Na budově radnice bude ve středu 10. března opět vyvěšena tibetská vlajka. Město se znovu připojí k akci Vlajka pro Tibet, kterou si lidé na celém světě připomenou 60. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci a za uchování národní identity.

Kroměříž: Radnice se opět připojí k akci Vlajka pro Tibet
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Kroměříž se k této kampani přihlásila poprvé v roce 2015. „Ochranu lidských práv považujeme za naprosto zásadní, proto městská rada připojení k akci podpořila,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů. V roce 1996 se k akci připojila první čtyři česká města. V loňském roce už to bylo 737 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Vlajky vyvěšují i školy, různé organizace i občané ČR a také řady zahraničních zemí.

Při povstání proti čínské okupaci v roce 1959, které bylo násilně potlačeno armádou, zahynulo 80.000 Tibeťanů. Statisíce jich v následujících letech zemřely ve věznicích, pracovních táborech či na hladomor. Počet tibetských uprchlíků v exilu dosáhl zhruba 140.000. Více než 150 Tibeťanů se v posledních deseti letech na protest proti porušování lidských práv upálilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…