Kroměříž: Silnici do Bílan nově krášlí osm desítek stromů

02.12.2019 19:53

Obyvatelé Kroměříže včetně starosty a místostarostů o víkendu společně zasadili osm desítek stromů podél silnice mezi Kroměříží a místní části Bílany.

Kroměříž: Silnici do Bílan nově krášlí osm desítek stromů
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Rád bych jménem svým i kolegů poděkoval všem za účast na tomto počinu. Myslím, že jsme všichni odcházeli s dobrým pocitem,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Město na výsadbu získá dotaci 200.000 korun z ministerstva životního prostředí, dalších asi 60.000 korun přidá z vlastního rozpočtu. Vedení radnice hodlá každoročně vysazovat stromy v krajině a podle možností i v samotném městě.

„Stromy bychom chtěli začít do krajiny navracet zejména podél polních cest, ať už existujících či v současnosti zaoraných. Tím zabráníme vodní a větrné erozi půdy a přispějeme k lepšímu zadržování vody v krajině,“ upozornil místostarosta Vít Peštuka. Podle něj je také nutné se o mladé stromy postarat, než se dobře ujmou a zakoření. „V souvislosti se změnou klimatu lze očekávat spíše horká a suchá léta. To bude znamenat pro mladé stromy doslova boj o přežití. Bez naší péče a závlahy se určitě neobejdou,“ dodal Peštuka.

Akce se zúčastnily asi tři desítky lidí. „Počasí bylo skvělé, po celou dobu svítilo sluníčko. Kromě samotné výsadby třešní, jabloní, hrušní a jeřábů jsme pod dohledem odborníků zvládli i další práce, jako jsou například hnojení, kůlování či instalace ochrany stromků v podobě rákosové rohože a pletiva,“ doplnila vedoucí radničního odboru regionálního rozvoje Simona Prečanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…