Kroměříž: V domovech sociálních služeb prokázaly testy jen sedm nakažených koronavirem

13.11.2020 10:11

V pobytových zařízeních Sociálních služeb města Kroměříže (SSKM) proběhlo – dle nařízení ministerstva zdravotnictví – první kolo testování na covid-19. Pozitivních bylo pouze pět klientů a dva zaměstnanci, a to z téměř 800 testovaných osob.

Kroměříž: V domovech sociálních služeb prokázaly testy jen sedm nakažených koronavirem
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Výsledky testování jsme velmi mile překvapeni. Je vidět, že přijatá opatření, tedy zákaz návštěv domovů pro osoby zvenčí a zákaz opouštět domovy ze strany klientů, fungují. Chápu, že omezení nejsou vůbec příjemná, ale jsou na ochranu zdraví a životů klientů,“ řekl místostarosta Vít Peštuka.

Testování se uskutečnilo 11. listopadu v Domově pro seniory a domově se zvláštním režimem Vážany, Domově pro seniory a domově se zvláštním režimem U Moravy a Domově pro zdravotně postižené Barborka, 12. listopadu se pak testovalo v Domově pro seniory U Kašny a Domově se zvláštním režimem Strom života.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

„Ve Vážanech byl pozitivně testovaný jeden klient, který neměl příznaky, U Moravy pak měl pozitivní test jeden z pracovníků, opět bez příznaků, na Barborce byli s pozitivním výsledkem testováni čtyři klienti, všichni také bez příznaků a na oddělení, kde vzhledem ke zdravotnímu stavu není možné používat ochranné prostředky, takže výsledek není překvapením, a jeden bezpříznakový pracovník. V domovech U Kašny a Strom života neměl pozitivní výsledek testu nikdo z klientů, ani žádný ze zaměstnanců,“ uvedl vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal. Dvoudenní testování tedy odhalilo celkem sedm pozitivních osob nakažených koronavirem.

Testování v pobytových zařízeních kroměřížských sociálních služeb se provádí antigenními testy výtěrem z nosohltanu, které by měly odhalit právě probíhající infekci. „Výtěr z nosohltanu není pro nikoho příjemný a někteří naši klienti z něho měli trochu obavu. Ale jde o vyšetření trvající pár vteřin, které se dá zvládnout. A nám pomůže odhalit případné nositele viru a ochránit poté ostatní klienty i zaměstnance v konkrétním zařízení,“ dodala ředitelka SSKM Dagmar Klučková, která je také členkou jednoho ze tří testovacích týmů.

Další kolo testování čeká klienty i zaměstnance dle nařízení ministerstva zdravotnictví za 5 dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…