Kroměříž: Vandal zničil mladé stromy na Švabinského nábřeží a v Chropyňské ulici

24.02.2023 9:13 | Tisková zpráva

Neznámý vandal zničil téměř dvě desítky mladých stromů na Švabinského nábřeží a v navazující Chropyňské ulici. „Mladá výsadba lip, dubů a jerlínů lemující tok řeky Moravy byla pachatelem posekána ostrým nástrojem typu mačety. Tři stromky byly uťaté v půli kmene a cca 15 stromů bylo ostrým nástrojem poškozeno hlubokými záseky na kmeni. Případem se zabývá policie a my doufáme, že se jí pachatele podaří najít,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Kroměříž: Vandal zničil mladé stromy na Švabinského nábřeží a v Chropyňské ulici
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Poškozené stromky byly vysazené v posledních patnácti letech. Město Kroměříž se obrací na občany, kteří by případně měli k vandalskému činu nějaké poznatky, aby se obrátili na radnici nebo přímo na Policii ČR. „Správce zeleně bude rád za případné informace, které by napomohly k objasnění tohoto skutku. Kontaktovat ho lze na telefonních číslech 573 321 166 nebo 737 338 055,“ řekl vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal.

V této lokalitě se nejedná o první podobný čin. V roce 2018 neznámý pachatel navrtal kmeny šesti lip, z nichž čtyři byly vysoké kolem 20 metrů, pátá měla přes deset metrů a poslední asi pět metrů, a vstříkl do nich neznámou toxickou látku. Dosud vitální stromy následně uhynuly a město muselo uschlé stromy, z nichž některé na Švabinského nábřeží rostly už od počátku minulého století, pokácet. Událostí se také zabývala policie, pachatele se však usvědčit nepodařilo.

Polámání mladých stromků v ulici Mánesova o dva roky později již ale potrestáno bylo. „Policie i díky výpovědím občanů našla pachatele, který byl následně na základě rozsudku odsouzen k finanční náhradě vzniklé škody,“ popsal správce městské zeleně Martin Posolda. Podle něj některé ze zničených stromů zasadily děti, žáci základních škol Zámoraví a Slovan. „O to jsou tyto případy smutnější,“ uzavřel Posolda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf se stal etapovým městem Mírového běhu

7:37 Varnsdorf se stal etapovým městem Mírového běhu

Mírový běh (Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run) je nejdelším štafetovým během ve světě, který se pra…