Kroměříž: Z peněz státu a města se opraví sloup na Velkém náměstí, kostel i dva domy

12.08.2020 12:59

Celkem čtyři objekty v rámci kroměřížské městské památkové rezervace se letos dočkají zvelebení.

Kroměříž: Z peněz státu a města se opraví sloup na Velkém náměstí, kostel i dva domy
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Náklady na jejich opravu se vyšplhají na více než 3,5 milionu korun. Zhruba polovinu nákladů – 1,8 milionu korun – pokryje dotace Ministerstva kultury ČR z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2020. Částkou 514 tisíc korun přispěje na opravy město Kroměříž. Zbývající část nákladů uhradí majitelé jednotlivých objektů.

„Také letos získala Kroměříž nemalou částku na opravy památek v centru města. Může tak nechat opravit některé objekty, jejichž je majitelem, ale zároveň z dotace podpořit i soukromé vlastníky jednotlivých památek vyžadujících obnovu,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová.

Restaurátorské práce byly potřebné na soše Panny Marie s Ježíškem na vrcholu Mariánského sloupu na Velkém náměstí. Obnova zlaceného povrchu sochy a kamenické práce na samotném sloupu a přilehlých sochách stála 670 tisíc korun. Město zaplatí ze svého rozpočtu 305 tisíc korun, zbytek, 365 tisíc korun, pokryje dotace státu. Celkem 199 tisíc bylo investováno na opravy jednoho z městem vlastněných kanovnických domů v Jánské ulici. Část nákladů ve výši 50 tisíc korun pokryje rovněž zmíněná státní podpora. Kostel sv. Mořice, který vlastní církev, obdrží dotaci 557 tisíc korun, a to na třetí etapu restaurování vitrážového okna. Majitel domu číslo popisné 55 ve Vodní ulici získá od státu 299 tisíc na repasi oken a výkladu a 534 tisíc korun na obnovu vnějších omítek.

V loňském roce dostalo město Kroměříž ze stejného programu 2,23 milionu korun. Kroměříž čerpá peníze z programu zhruba 20 let a na opravu památek v městské památkové rezervaci tak získalo již více než 40 milionů korun. Program městské památkové rezervace spolu s platným územním plánem stanovuje směr, kterým se město bude nadále vyvíjet tak, aby plnilo své funkce s ohledem na soukromé i veřejné zájmy obyvatel. Cílem je záchrana a obnova významných kulturních památek v centrální části města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…