Kuřim: Začíná rekonstrukce autobusového nádraží

12.10.2021 11:11

Začíná další z velkých úprav veřejného prostoru v Kuřimi – rekonstrukce autobusového nádraží, která umožní průchod suchou nohou z budovy železniční stanice do prostoru autobusových stanovišť.

Kuřim: Začíná rekonstrukce autobusového nádraží
Foto: kurim.cz
Popisek: Kuřim, zámek.

„Pod novou ocelovou konstrukcí zastřešení vybudujeme nová nástupiště vybavená informačním systémem, veřejně přístupnou sítí WiFi a kamerovým systémem napojeným na monitory městské policie,“ popisuje hlavní část rekonstrukce Drago Sukalovský, starosta Kuřimi. 

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
„Na místě dnešní nákladové rampy najde své místo nové parkoviště pro více než 50 osobních automobilů a zázemí pro cyklisty se šatnou, sociálními zařízeními a uzamykatelnými boxy na kola s možností dobíjení pro elektrokola,“ dodává Sukalovský. Nutnou součástí rekonstrukce je také výstavba nové kanalizace, vodovodu a veřejného osvětlení a dále kompletní obnova povrchu vozovky a chodníků kolem nádražního parku a na ulici Nádražní.

Součástí úprav bude i přebudování křižovatky ulic Nádražní a Zahradní: „Dojde zde ke změně přednosti v jízdě na této křižovatce – hlavní ulicí bude Zahradní. Na Nádražní ulici se chystá také stavba dalších parkovacích míst. Ty ovšem nejsou součástí projektu rekonstrukce a budou samostatnou stavbou.“ Momentálně se podle slov starosty také blíží k finálnímu stavu studie parkování, která ještě bude v nejbližší době projednána s obyvateli v okolí.

Celá úprava autobusového nádraží a přilehlého prostoru vyvrcholí rekonstrukcí přednádražního parku. Park by měl nabídnout příjemné místo pro letní čekání na vlak i autobus, zázemí pro konání společenských akcí, například oblíbené přehlídky veteránů, a také místo pro trávení volného času. „Naší snahou také bude obohatit park o jednu typicky kuřimskou zajímavost,“ říká starosta Sukalovský, „v části parku, přesněji tedy pod parkem, se zřejmě nachází jeden z betonových protileteckých krytu z druhé světové války. Pokud to bude technicky možné, chceme kryt opravit a zpřístupnit veřejnosti.“

Stavební práce provede firma GEMO a.s. z Olomouce, která úspěšně realizovala stavby jako Vila Park Tabulový vrch, Outletové centrum „Outlet Arena Moravia“, Nová Zbrojovka, Miele Uničov a další. „Za vysoutěženou cenu 103 milionů korun předpokládáme stavbu dokončit přibližně za rok,“ dodal Drago Sukalovský. „Většina z potřebných peněz ve výši 73 milionů korun ze způsobilých výdajů přijde z dotačního titulu ITI Brněnské aglomerace. Zbytek dofinancuje město ze svých příjmů,“ dodává starosta Kuřimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.