Kyjov: Z domů v Kyjově zmizely tuny nebezpečných chemikálií

05.07.2021 7:34

Od pondělí 21. do pátku 26. června probíhala koordinovaná akce policie, hasičů a odborné firmy SUEZ CZ na třídě Komenského v Kyjově.

Kyjov: Z domů v Kyjově zmizely tuny nebezpečných chemikálií
Foto: wikipedie
Popisek: Kyjov

Během ní bylo třeba odstranit nebezpečný odpad ze dvou domů, ve kterých jejich majitel provozoval varnu pervitinu a sklad chemických látek.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Akce se neobešla bez komplikací. Hned první den policisté preventivně evakuovali obyvatele přilehlých domů. Důvodem byl nález nepříliš stabilní tlakové lahve s chlorem. Lidé ze sousedství byli nucení své domovy opustit ještě jednou – to když pracovníci odborné firmy SUEZ narazili na větší množství dráždivých látek. V obou případech naštěstí k úniku chemikálií nedošlo. Velmi dobře si počínali i pyrotechnici, kteří likvidovali pro změnu látky výbušné. Celkem se do akce, napříč jednotlivými složkami, zapojilo více než pět desítek osob, které postupovaly koordinovaně a ve vzájemné součinnosti.

„Hlavní nebezpečí souviselo s riziky vzájemné reakce skladovaných chemikálií, kterých uvnitř bylo několik tun. Většina nalezených látek není běžně dostupná. Byly skladovány ve velkých objemech a v naprosto nevyhovujících prostorech. Hlavní problém byl, že u části chemikálií chybělo jakékoliv označení. Chemikálie jsme zanalyzovali, uložili do speciálních obalů a postupně odvezli k termickému odstranění do spalovny průmyslových odpadů. Chemikálie jsou do procesu spalování dávkovány postupně a už v průběhu přebírání byl kladen důraz na to, aby bylo jejich složení v obalech, a tedy i chemické zatížení co nejkonstantnější. Všechny odpady tak budou bezpečně odstraněny v souladu s veškerými zákonnými požadavky,“ řekl Martin Čech, specialista firmy SUEZ CZ.

Akce si z bezpečnostních důvodů vyžádala i dopravní omezení. Část třídy Komenského, která je páteřní spojnicí místní části Boršov s centrem Kyjova, byla po celou dobu úplně uzavřena a řidiči tak museli volit objízdné trasy. „Nasadili jsme tři desítky policistů, místních i posil. Odkláněli jsme dopravu, ale střežili jsme i samotný dům, kde probíhaly práce, doprovázeli jsme také odjíždějící vozidla s nebezpečným odpadem,“ sdělil zástupcům médií mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

V budovách policisté zasahovali již v dubnu 2019. Patří muži, kterému soud za výrobu drog a obecné ohrožení uložil jedenáctiletý trest. „V souvislosti se zásahem jsme majitele těchto dvou domů požádali o součinnost. Nebyli jsme ale úspěšní a protože rizika, podle vypracovaných znaleckých posudků, byla vysoká, postupovali jsme v zájmu ochrany obyvatel formou nařízené exekuce,“ okomentoval postup kyjovské radnice mluvčí Filip Zdražil.

Specialisté z objektů odvezli nakonec více odpadu, než se původně předpokládalo. Jednalo se zhruba o více než 10 tun. Celkové náklady na likvidaci byly před samotným zahájením prací odhadovány na cca 2 miliony korun. S ohledem ke komplikacím, které se při zásahu objevily, částka nejspíš vzroste v řádu statisíců. Jsou to peníze, které bude město po majiteli objektů vymáhat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

10:23 Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

Rozšíření sportovního areálu se dočkají obyvatelé Černic. Osmý městský obvod tam ve spolupráci s měs…