Kyjov: Z domů v Kyjově zmizely tuny nebezpečných chemikálií

05.07.2021 7:34

Od pondělí 21. do pátku 26. června probíhala koordinovaná akce policie, hasičů a odborné firmy SUEZ CZ na třídě Komenského v Kyjově.

Kyjov: Z domů v Kyjově zmizely tuny nebezpečných chemikálií
Foto: wikipedie
Popisek: Kyjov

Během ní bylo třeba odstranit nebezpečný odpad ze dvou domů, ve kterých jejich majitel provozoval varnu pervitinu a sklad chemických látek.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Akce se neobešla bez komplikací. Hned první den policisté preventivně evakuovali obyvatele přilehlých domů. Důvodem byl nález nepříliš stabilní tlakové lahve s chlorem. Lidé ze sousedství byli nucení své domovy opustit ještě jednou – to když pracovníci odborné firmy SUEZ narazili na větší množství dráždivých látek. V obou případech naštěstí k úniku chemikálií nedošlo. Velmi dobře si počínali i pyrotechnici, kteří likvidovali pro změnu látky výbušné. Celkem se do akce, napříč jednotlivými složkami, zapojilo více než pět desítek osob, které postupovaly koordinovaně a ve vzájemné součinnosti.

„Hlavní nebezpečí souviselo s riziky vzájemné reakce skladovaných chemikálií, kterých uvnitř bylo několik tun. Většina nalezených látek není běžně dostupná. Byly skladovány ve velkých objemech a v naprosto nevyhovujících prostorech. Hlavní problém byl, že u části chemikálií chybělo jakékoliv označení. Chemikálie jsme zanalyzovali, uložili do speciálních obalů a postupně odvezli k termickému odstranění do spalovny průmyslových odpadů. Chemikálie jsou do procesu spalování dávkovány postupně a už v průběhu přebírání byl kladen důraz na to, aby bylo jejich složení v obalech, a tedy i chemické zatížení co nejkonstantnější. Všechny odpady tak budou bezpečně odstraněny v souladu s veškerými zákonnými požadavky,“ řekl Martin Čech, specialista firmy SUEZ CZ.

Akce si z bezpečnostních důvodů vyžádala i dopravní omezení. Část třídy Komenského, která je páteřní spojnicí místní části Boršov s centrem Kyjova, byla po celou dobu úplně uzavřena a řidiči tak museli volit objízdné trasy. „Nasadili jsme tři desítky policistů, místních i posil. Odkláněli jsme dopravu, ale střežili jsme i samotný dům, kde probíhaly práce, doprovázeli jsme také odjíždějící vozidla s nebezpečným odpadem,“ sdělil zástupcům médií mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

V budovách policisté zasahovali již v dubnu 2019. Patří muži, kterému soud za výrobu drog a obecné ohrožení uložil jedenáctiletý trest. „V souvislosti se zásahem jsme majitele těchto dvou domů požádali o součinnost. Nebyli jsme ale úspěšní a protože rizika, podle vypracovaných znaleckých posudků, byla vysoká, postupovali jsme v zájmu ochrany obyvatel formou nařízené exekuce,“ okomentoval postup kyjovské radnice mluvčí Filip Zdražil.

Specialisté z objektů odvezli nakonec více odpadu, než se původně předpokládalo. Jednalo se zhruba o více než 10 tun. Celkové náklady na likvidaci byly před samotným zahájením prací odhadovány na cca 2 miliony korun. S ohledem ke komplikacím, které se při zásahu objevily, částka nejspíš vzroste v řádu statisíců. Jsou to peníze, které bude město po majiteli objektů vymáhat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Střeleckou soutěží veteráni uctili padlé vojáky

10:28 Liberec: Střeleckou soutěží veteráni uctili padlé vojáky

Dne 21. května 2024 se na semilské střelnici uskutečnil 17. ročník Memoriálu ppor. Petra Šimonky – o…