Lanškroun: Architektonická soutěž přinesla desítky velmi kvalitních návrhů

12.12.2022 13:07 | Tisková zpráva

V listopadu minulého roku jsme vás informovali o záměru města vyhlásit architektonickou soutěž o návrh novostavby hasičské zbrojnice Jednotky sboru dobrovolných hasičů v Lanškrouně (JSDH). Ta byla vyhlášena koncem února a k datu uzávěrky se sešlo neuvěřitelných 34 návrhů. Hodnotící porota tak měla plné ruce práce.

Lanškroun: Architektonická soutěž přinesla desítky velmi kvalitních návrhů
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Architektonická soutěž byla vyhlášena dle regulí České komory architektů, což znamenalo, že průběh i hodnocení muselo probíhat za dodržení podmínek anonymity a o výsledcích rozhodovala z většinového počtu členů nezávislá, odborná porota. Předsedou poroty se stal zkušený architekt a pedagog Fakulty architektury ČVUT v Praze Ing. arch. Josef Mádr. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Rozhodnout o vítězi ale nebylo vůbec jednoduché. Hodnocení, které se uskutečnilo v polovině září, probíhalo ve třech kolech a dvou dnech. Posuzovaná architektonická i urbanistická kritéria byla u všech vybraných projektů na vysoké úrovni. Nakonec rozhodlo nejlepší provozní řešení a oceněný návrh získal v hlasování jednomyslnou shodu jak architektů, tak budoucích uživatelů. „Jelikož se nároky na vybavenost jak profesionálních, tak i dobrovolných hasičů postupem času zvyšují a stávající požární stanice, kde oba subjekty sídlí, není nafukovací, začali jsme již před několika lety pociťovat nedostatek místa pro kvalitní fungování. Proto dobrovolná jednotka hasičů oslovila svého zřizovatele, město Lanškroun, zda by se tento problém nedal do budoucna nějak vyřešit. Na stole byla varianta přístavby stávající stanice, nebo stavba úplně nové budovy. Jelikož se přístavba ze strany HZS nesetkala s pochopením, začalo město společně s hasiči hledat vhodnou parcelu pro výstavbu nové hasičské zbrojnice. Jednotka plní vysoký standart limitu výjezdu do pěti minut od vyhlášení poplachu, proto se hledalo místo, které je relativně dostupné i z okrajových částí města, kde někteří hasiči bydlí. V architektonické soutěži zvítězil návrh, u kterého se z pohledu hasičů zdá, že bude splňovat všechny jejich nároky na to, aby mohli kvalitně plnit svoje poslání,“ vysvětluje velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Lanškroun Tomáš Klaban.

Vítězem se stala brněnská společnost UYO architekti s.r.o. a Ing. arch. Kamil Zezula. Oceněny byly ještě další čtyři návrhy. Autoři vítězného návrhu jej popisují slovy: „Hasičská zbrojnice sboru dobrovolných hasičů je navržena nejen jako funkční celek splňující všechny požadavky na kvalitní fungování a akceschopnost hasičského sboru, ale také jako důležitá součást centra města Lanškroun. Splňuje nároky na střídmý architektonický výraz a práci s veřejným prostorem a uceluje urbanistické schéma ulice Dobrovského.“

Místopředseda poroty a starosta města Radim Vetchý poděkoval všem za hladký průběh soutěže a také vyjádřil dík autorům, kteří svůj návrh do soutěže zaslali.

Městský architekt Oldřich Bittner, který byl organizátorem soutěže, její průběh a výsledky hodnotil následovně: Jsem velmi rád, že se v Lanškrouně podařilo uspořádat již druhou architektonickou soutěž, za což se patří poděkovat radě města a jmenovitě panu starostovi Radimu Vetchému, který se vždy osobně zasazuje o vznik kvalitní architektury. Podařilo se sestavit porotu, která byla pro soutěžící zárukou kvalitního hodnocení. Bylo odevzdáno až nečekaně velké množství kvalitních projektů. V porotě byli přítomni zástupci budoucího uživatele a mohu konstatovat, že jejich pohled na fungování zbrojnice a jejich provozní požadavky byly pro nezávislé porotce zcela zásadní. Dalo by se říci, že vyhrál návrh, který hasiči hodnotili jako provozně nejzdařilejší. A o architektonické kvalitě návrhu může svědčit to, že vítězný autorský tým již dokázal zvítězit v několikáté architektonické soutěži v posledních několika měsících, což je unikátní a dokresluje to kvality autorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…