Lanškroun: Nová učebna na „Jiráskovce“ zatraktivní výuku i volný čas

23.05.2020 9:37

Do nové venkovní přírodovědné učebny se mohou těšit žáci ZŠ A. Jiráska. Na nevyužitém svahu pod základní školou vzniklo nové arboretum s venkovní učebnou, která bude určena především žákům 2. stupně, nicméně využívána bude i žáky 1. stupně k výuce prvouky, přírodovědy a vlastivědy.

Lanškroun: Nová učebna na „Jiráskovce“ zatraktivní výuku i volný čas
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Venkovní zastřešený dvoupodlažní výukový prostor na půdoryse 6x6 metrů je konstruován z masivního dřeva a doplněn zasklením. V horním podlaží se nachází učebna, spodní podlaží bude sloužit pro ukládání nářadí a učebních pomůcek. Pozemek je rozčleněn do pěti terasovitých úrovní, kde každý blok je o 90 cm výše oproti tomu nižšímu. Díky tomuto řešení vzniklo 90 m2 dobře obdělávatelné zahradní plochy. Výsledkem je kaskádovitě uspořádaná zahrada, přístupná dvojicí schodišť. Jedno z nich, východní, je vybaveno schodišťovým výtahem pro vozíčkáře. Autorem návrhu řešení je MgA. Přemysl Kokeš.

„Z celkové částky 6,6 milionu na vybudování venkovní odborné učebny činila 4,4 milionu korun dotace z Ministerstva pro místní rozvoj, prostřednictvím Místní akční skupiny Lanškrounsko" uvedl k financování radní Hynek Brýdl a řekl: „Jsem rád, že město podporuje investice do školských zařízení. Přestože šlo o složitou stavbu v centru města, tak proběhla bez problémů a víceprací nad rámec vysoutěžené ceny."

Město Lanškroun na projekt Vybudování venkovní odborné učebny se zázemím zahrady (reg. č.: CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_075/0009740) získalo dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 4.412.111,41 Kč z celkových nákladů 6 654 557,84 korun.

„Nová venkovní učebna nám přinese mnoho možností využití nejen pro předměty přírodních věd, pracovních činností žáků 2. stupně, ale i pro výuku předmětů 1. stupně, pro děti školní družiny a různých zájmových kroužků. Vznikl nový prostor, který se také může stát jakousi zónou klidu např. pro čtenářské dílny apod. Z nevzhledného nevyužitého břehu se stalo prostředí vhodné i pro chvilky spočinutí a relaxace, které si ale musíme hýčkat a udržovat, což bude nás i žáky stát nemalé úsilí. Určitě se nemýlím, když řeknu, že žáci jako první ocení zkrácení si cesty do školy i ze školy díky nově vzniklému schodišti,“ říká ředitelka ZŠ A. Jiráska Monika Dušková.

Slavnostní otevření s prohlídkou učebny a nově vzniklých teras proběhne 1. června od 16 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…